Blogg

december 18, 2022
”Det är ett skådespelarliv att minnas!”
I 16 år var Anders Nyström anställd som skådespelare på Uppsala stadsteater. Han minns både en vacker nakenscen, en succéartad fotbollsmatch och många och långa bussresor till Gävle med hela ensemblen: ”Det är ett skådespelarliv att minnas!”
oktober 25, 2022
Teaterns yrken: Ljudtekniker
Thomas Hedquist, ljudtekniker på Uppsala stadsteater, började sin bana som trummis, hamnade på teatern via en granne, och blev kvar i 20 år. I en intervjuserie kommer Uppsala stadsteater att berätta om ett flertal av teaterns yrken, för att belysa hantverket och locka fler att söka sig till branschen. Detta är del 2.
oktober 24, 2022
Teaterns yrken: ”Stor brist på personal”
Pandemin blev ett hårt slag för flera scenkonstyrken och nu råder stor brist på olika scentekniska yrken. I en intervjuserie kommer teatern att berätta om ett flertal av teaterns yrken, för att belysa hantverket och locka fler att söka sig till branschen. Detta är del 1.
oktober 12, 2022
seniorer 70+ tar plats i ungdoms­ensemblen
Årets ungdomsensemble är på plats på Uppsala stadsteater. Det här spelåret med betydlig högre medelålder än vanligt. I år ingår nämligen både ungdomar och seniorer som är 70 år eller äldre i ensemblen.
september 9, 2022
Berömda målningen har återfått sin glans
Sven X-et Erixsons kända stucco lustro är det första man ser när man kliver innanför dörrarna till Uppsala stadsteater. I sommar har den stora målningen renoverats för första gången. Ett krävande och pilligt arbete som pågick i en veckas tid.
juni 7, 2022
Drömjobbet: Skådespelare för en sommar
För andra året i rad ger Uppsala stadsteater, Gottsunda Dans och Teater och Uppsala kommun ungdomar chansen att sommarjobba som skådespelare. "Att få sommarjobba med något som man tycker om och dessutom får betalt för det – det är en deal! Bara att ta den!" säger Kardo Tahir, 16 år.
maj 29, 2022
Att dekonstruera den perfekta operan
Folkoperans musikaliska ledare Henrik Schaefer har kapat vilt i tolkningen av Mozarts klassiker. Och kastat in både nya instrument och en helt del överraskningar för publiken.
maj 29, 2022
Att leta efter mellan­rummen
Den tyska prisbelönta regissören Ulrike Schwab gör sin första uppsättning i Sverige. Hon är känd för att utforska gränsområdet mellan opera, drama och performance. Med "Così fan tutte" fortsätter experimentet.
maj 16, 2022
”Jag kom närmare livet genom att ägna mig åt döden”
Åtta år efter att regissören Carl Johan Karlsons mamma dog har hans egen förlust vävts in i manuset till ”Älskad, saknad” – en pjäs baserad på sju människors berättelser om att förlorat någon de älskar. Men också en berättelse om livet.
maj 13, 2022
Cosi fan tutte – vad handlar den om?
Mozarts "Così fan tutte" är en välspelad klassiker. Men vad handlar den egentligen om? Det reder vi ut här.
maj 3, 2022
”Vi blir som ett gäng vi som är ombud”
Uppsala stadsteater har 126 teaterombud som förmedlar biljetter till vänner och bekanta. Tillsammans utgör de en stor del av teaterns trogna publik. Här berättar tre av dem om varför de valde att bli teaterombud.
februari 23, 2022
”Den oslipade känslan är tonårens urkraft”
Dramapedagogen Maria Trost berättar om arbetet med årets ungdomsensemble och hur bredden av åldrar i en grupp kan skapa en positiv dynamik. Hur det svarta och svåra kan bli till något positivt på scen.