Drömjobbet: Skådespelare för en sommar

tre ungdomar på rad
Lovisa von Otter, Kardo Tahir och Alma Salgado nappade direkt när de såg att man kunde få sommarjobb som skådespelare.
”För mig var det självklart att söka det här jobbet, det är ju min dröm att få spela teater”, säger Lovisa von Otter. Foto: Maria Lilja

För andra året i rad ger Uppsala stadsteater, Gottsunda Dans och Teater och Uppsala kommun ungdomar chansen att sommarjobba som skådespelare. ”Att få sommarjobba med något som man tycker om och dessutom får betalt för det – det är en deal! Bara att ta den!” säger Kardo Tahir, 16 år.

Kardo Tahir har spelat teater i många år och älskar att stå på scen. För honom var valet lätt när han såg att det gick att sommarjobba som skådespelare.

– Att få sommarjobba med något man tycker om och dessutom får betalt för det – det är en deal! Bara att ta den! säger han.

Lovisa von Otter, 16 år, har även hon spelat teater sen hon var liten. Och Uppsala stadsteaters scener är välbekanta då hon medverkat i både ”Spelman på taket” och ”Sound of Music”.

–  Jag är teaterbesatt kan man säga. Det är det bästa jag vet, så för mig var det självklart att söka det här jobbet, det är ju min dröm att få spela teater. Att få jobba en sommar med det roligaste jag vet och samtidigt få betalt för det är ju toppen!

Alma Salgado, 16 år, håller med:

–  Det var självklart att söka jobbet när chansen kom upp! Jag har knappt fattat att jag ska få skådespela en hel sommar det ska bli så kul!

En grupp ungdomar springer
Pjäsen ”Spelet” sätts upp på Uppsala stadsteaters tältscen i Gottsunda i sommar, med premiär 6 augusti.

Projektet med att låta ungdomar sommarjobba som skådespelare drog i gång som ett pilotprojekt mellan Uppsala stadsteater, Gottsunda Dans och Teater och Uppsala kommun förra året. I år har totalt 13 ungdomar fått sommarjobb via projektet. Vissa har erfarenhet av att skådespela, andra har aldrig stått på en scen.

Sommarjobbarna är själva med och bidrar till årets pjäs, med titeln Spelet, genom att bidra med sina idéer och erfarenheter i metoden som kallas devising.

– Pjäsen skapas utifrån temat ”Där jag bor” och berättelsen förläggs i en lekfull spelvärld där det finns en stor underton av allvar, berättar Sara Waller, dramapedagog, som ansvarar för gruppen och även regisserar föreställningen.

Manus arbetas fram av Uppsala stadsteaters dramapedagog Maria Trost, Sara Waller, Isabella Dahlberg från Gottsunda Dans & Teater tillsammans med ungdomarna. För det slutgiltiga skrivandet av manus står Maria Trost. Och när gruppen möts i slutet på juli så är det bara att börja repetera för fullt.

en grupp ungdomar
Totalt har 13 ungdomar (några saknas på bilden), fått sommarjobb som skådespelare i år.

– När jag hörde temat så tänkte jag på ”olikheter” – olika kulturer, olika livskvaliteter. Jag såg framför mig en massa barn i skolan som sen gick hem till sina bostäder där de levde helt olika liv, säger Lovisa von Otter.

Alma Salgado är inne på samma spår:

– Jag tänkte också på vilken skillnad ett hem kan vara beroende på kultur och hemförhållanden. Vissa har det bra där de bor, andra inte så bra.

– Jag tänkte att ett hem kan vara så mycket. Jag bor i Gottsunda men just nu är det här, teatern, mitt hem. Men det är ju inte här som jag bor, funderar Kardo Tahir.

Premiär blir 6 augusti, i teatertältet som Uppsala stadsteater sätter upp i Gottsunda.

Totalt tre föreställningar spelas 6, 7 och 8 augusti. Läs mer om Spelet och boka biljett på vår hemsida.