Teaterchef & VD

”Jag är stolt och glad för mitt uppdrag att leda Uppsala stadsteater, en av Sveriges bästa teatrar. En fantastisk ensemble och en stark position i sin stad men också i scenkonstsverige”.

Petra Brylander började uppdraget som vd och teaterchef för Uppsala stadsteater den 1 augusti 2016. Hon var tidigare teaterchef för Malmö stadsteater sedan 2007. Petra är även styrelseledamot i bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk scenkonst och ordförande i medlemsorganisationen Scensverige.

Petra har uppmärksammats för sitt goda ledarskap, och för sin förmåga att upptäcka nya förmågor för teaterscenen. Hennes konstnärliga vision är att skapa utmanande repertoar och att använda hela teatern och all scenkonstens språk för att skapa gränsöverskridande produktioner. Hennes engagemang för teater och scenkonst inbegriper också publiken och vad det innebär för en teater att vara en central mötesplats i staden. Petra är utbildad skådespelare på Teaterhögskolan i Malmö. Hon har arbetat som skådespelare inom teater, tv, film och radio, och har gått Svensk scenkonsts ledarskapsprogram, Framtidens ledare inom kultur – kvinnor. Petra har också skrivit för scen och radio, undervisat på teaterhögskolorna i Malmö och Luleå och föreläser regelbundet om ledarskap och konstnärligt processarbete.