”Det är ett skådespelarliv att minnas!”

Tv: Anders Nyström tillförde Uppsala stadsteaters fasta ensemble under 16 år. Th: Anders Nyström och Leif Ericsson i Hemmet (1976).

I 16 år var Anders Nyström anställd som skådespelare på Uppsala stadsteater. Han minns både en vacker nakenscen, en succéartad fotbollsmatch och många och långa bussresor till Gävle med hela ensemblen: ”Det är ett skådespelarliv att minnas!”

Uppsala stadsteater, som till en början hette Upsala-Gävle stadsteater, invigdes 1951. 1964 klev en 31-årig Anders Nyström in genom dörrarna, och här blev han kvar i 16 år.

– Det knepiga då var att om man bytte teaterchef så bytte man också hela ensemblen, så vi var ett helt gäng från teatern i Borås som kom hit samtidigt. Det var Gunnar Steneby som var scenograf, Percy Brandt, Bodil Mannheimer och några till, berättar Anders.

Han minns hur de i ensemblen fick lägenheter på Kvarngärdet i Uppsala, som då var en nybyggd stadsdel.

– Vi blev ett sammansvetsat gäng och hängde ihop även utanför teatern.

Ensmblen i "Hemmet" (1976)
Ensemblen i Hemmet (1976), regi: Ulf Andrée. Anki Lidén, Eva Stellby, Anita Dahl, Bodil Mannheimer, Christina Carlwind, Anders Nyström, Leif Ericsson, Lars Andersson, Sven Holmberg, Per Olof Eriksson, Claes Falkenberg

De tillbringade också mycket tid i bussen mot Gävle tillsammans, då Uppsala och Gävle delade på teatern på den tiden.

– Det var mycket tid som gick åt till resorna. Vi fick inte heller betalt för restiden, vilket var ett problem. Men jag har fina minnen från resorna också, vi spelade ofta kort på vägen upp, spelade föreställningen, kom sen hem mitt i natten, för att börja repetera tio timmar senare. Innan premiärerna låg vi ofta över i Gävle i ett par veckor, minns Anders Nyström.

Anders Nyström hyllar ensembleteatern men ville man få sig ett namn på den här tiden så skulle man synas på tv, berättar han.

För Anders del har det blivit många tv-och filmroller genom livet, så som Månke i den klassiska filmen Barnen från Frostmofjället (1945), Helge Runåker i Goda grannar (1987-1988) och Doktor Schenker i Saltön (2005-2007).

– Jag har gjort många roller som fortfarande ligger mig varmt om hjärtat, till exempel den utslagne prästen Hermann Anderz som jag gjorde i Sven Delblancs Prästkappan (1975) i regi av Ulf Fredriksson. Bland annat ingick en nakenscen. Man kunde se hur det gläntades i dörrarna in till scenen och hur folk smygtittade in, skrattar Anders:

– Men det var inte pornografi, det var en väldigt vacker scen.

Uppsala stadsteater deltog även i en teaterfestival i Bogotá, Colombia, med uppsättningen Fanny och Alexander 2016.

Anders berättar även hur han lyckades sabba en hel föreställning genom att kliva i fel kostym:

– Vi hade en generalrepetition av Sagan om hästen, med folk i salongen. Vi var ett tiotal skådespelare som gjorde uppåt 20 roller var, det var en räcka av scener och snabba byten. I första scenen var jag Gustav Vasa, och när jag gick av slet jag snabbt av mig hans stora kostym med skägg och peruk, när jag hörde regissören Ulf Fredriksson ropa från salongen: ”vad är det som händer?”. Då kom jag på att jag ju skulle gått in en vända till som Erik XIV, men jag fick ropa tillbaka ”förlåt mig, jag är redan Gustav II Adolf!”. Som publiken skrattade!

»Sagan om hästen« (1976). Anders Nyström, Hans-Peter Edh och Sven Timner står på scenen.
Sagan om hästen (1976). Anders Nyström, Hans-Peter Edh och Sven Timner.

Palle Granditsky, som var teaterchef under Anders Nyströms tid, uppmuntrade att de anställda hade en fritidssysselsättning, och Anders och ett gäng från teatern startade därför ett Korpenlag i fotboll.

– Men vi fuskade också lite och tog med brandmännen som då var fast anställda på teatern, i laget. De var jävligt duktiga. Jag kommer ihåg att Sirius gick upp i Allsvenskan och inför premiärmatchen ville de ha en förmatch och vi blev tillfrågade om vi ville vara med. Vi spelade mot ett Stockholmslag som var ganska kända på den tiden. Men vi vann! Med 3-1!

Palle Granditsky som också var med i laget bjöd på en storslagen middag efter matchen, minns Anders.

– Det var en sån överraskning att vi vann över det här topplaget från Stockholm, alla var helt euforiska.

I perioder bodde Anders nästan på teatern berättar han, och han minns åren med stor värme.

– Jag tycker mycket om Uppsala stadsteater, det är den tid i mitt yrkesliv som jag känner mest för, ja Uppsala stadsteater är mig väldigt kär. Jag tycker att man fortfarande gör många uppsättningar som är väldigt avancerade och som ligger i framkant, vilket gör mig stolt. Det är en väldigt fin teater. Och fin publik!

Och helt lämnade han inte scenen trots att han gick i pension som 59-åring:

I December 2012 spelade Staffan Westerberg rollen som Isac Jacobi i Fanny & Alexander. När Staffan skulle genomgå en operation så fick Anders Nyström hoppa in som ersättare.

– Det var en väldigt trevlig avslutning på mitt teaterliv, jag fyllde 80 år under den spelperioden. Jag trivdes så bra i rollen och i ensemblen och det var speciellt att få komma tillbaka till Uppsala stadsteater för en sista vända. Det var en nästan religiös känsla som kom över mig när jag skulle in på scenen och repetera, jag minns att jag satt och tittade mig runt omkring och tänkte ”detta är mitt liv det. Det har varit fantastiskt och nu är det slut”. Det är ett skådespelarliv att minnas!


Mer om Anders Nyström

Mer om Anders Nyström

Under åren 1964-1978 tillhörde Anders Nyström Uppsala stadsteaters fasta ensemble.

Senaste gången Anders Nyström var här på teatern var 2012 då han ersatte Staffan Westerberg i rollen som Isak Jacobi i Fanny & Alexander.

Anders Nyström har arbetat på många teatrar runt om i Sverige och även medverkat i flera tv-serier och filmer så som Snabba Cash och Livet i Fagervik. Så sent som 2013 sågs han exempelvis i deckaren Tyskungen.