fem musiker står med sina instrument mot en svart bakgrund

Linné­­­­kvin­tetten och Mikaela Ramel

Linné­­­­kvin­tetten och Mikaela Ramel

Inferno – en musikalisk gestaltning av Strindbergs stormiga tid i Paris

Ingen föreställningsinformation hittades

speldatum

I August Strindbergs roman Inferno skildras den psykiska och religiösa kris med paranoia och neuroser som Strindberg genomgick i Paris vid mitten av 1890-talet och som har kommit att kallas Inferno-krisen. Tillsammans med skådespelaren Mikaela Ramel gestaltar Linnékvintetten Strindbergs stormiga period i en tonsättning av Britta Byström, en av våra mest uppmärksammade kompositörer. Strindbergs text är bearbetad av Magnus Florin.

Strindbergs tid i Paris är en stormig period med en helvetesvandring, demoner och slutligen paradiset. Han är isolerad, åtskild från sin fru, barn och vänner och försöker sig på alkemiska experiment, har förföljelseidéer och tror sig guidas av mystiska krafter. Strindberg skrev Inferno (1897) på franska och betraktade själv romanen som en vändpunkt i sitt liv och sitt författarskap. Inferno räknas som ett av Strindbergs internationellt mest kända verk.

”Det har varit en lockande uppgift att låta musiken gestalta berättarens sinnestillstånd och inre värld. Musiken blir som en osynlig ’främling’ som härmar allt han gör och liknar hallucinationer. Min förhoppning är att skapa en föreställning där gränsen mellan musik och ord, inre och yttre verklighet, suddas ut” – Britta Byström

Föreställningen är ett samarbete mellan Uppsala stadsteater och Musik i Uppland. Inferno spelades på UKK 28 april kl. 16.00 och spelas på Uppsala stadsteater 28 augusti kl. 19.00.

RecensionER & press

medverkande


Tonsättare

Britta Byström

Textbearbetning

Magnus Florin

Regiöga

Emil Brulin

LINNÉKVINTETTEN
Musik i Upplands brassensemble – Linnékvintetten har regelbundet konserter i Uppsala Konsert & Kongress, och turnerar runtom i landet. Uppdragen innehåller också medverkan vid stora kyrkliga sammankomster i Uppsala domkyrka samt vid universitetets högtider och andra offentliga ceremonier. Skolkonserter, samarbeten med musikskolor och master classes är en viktig del av Linnékvintettens verksamhet. Ensemblen har även fördjupat sig i sakral repertoar, vilket har resulterat i ett omfattande samarbete med kyrkokörer och varje sommar sedan 30 år tillbaka framför ensemblen den uppskattade Tornmusiken i Uppsala domkyrka. Linnékvintetten har sedan starten gått in för att förnya den svenska repertoaren för brasskvintett, vilket inneburit ett femtiotal uruppföranden av svensk musik. Och vid flera tillfällen har kvintetten tidigare samarbetet med tonsättaren Britta Byström.

BRITTA BYSTRÖM
Britta Byström (född 1977) är en svensk tonsättare som har studerat för bland andra Pär Lindgren och Bent Sørensen. Hon har komponerat för de flesta sammanhang: kammarmusik, vokalmusik och opera, med tonvikten på orkestermusik. Byströms musik har spelats av bland andra BBC Symphony Orchestra, Gürzenich-orkestern, Detroit Symphony Orchestra och Sveriges Radios Symfoniorkester. Hon har skrivit verk direkt för solister som Malin Broman, Rick Stotijn, Radovan Vlatkovic och Janine Jansen. Byströms musik uppvisar en särskild omsorg om klangen, en känslighet för musikens resonans och beskrivs ibland som impressionistisk. Britta Byström har tilldelats ett flertal priser och utmärkelser för sin musik, bland annat Musikaliska Akademiens Carin Malmlöf-Forsslings tonsättarpris (2010), Lilla Christ Johnson-priset (2012) och Stora Christ Johnson-priset (2020). Byström invaldes i Föreningen svenska tonsättare 2002 och i Kungliga Musikaliska Akademien 2016.


Foto: Johan Alp