En kvinna i röd sjal tittar ut i fjärran. Ett riv går rakt genom bilden

Kära Jelena

Kära Jelena

Ideologisk kamp på sovjetiskt födelsedagsfirande

Ingen föreställningsinformation hittades

Speldatum

Ensam vid köksbordet i sin lägenhet sitter lärarinnan Jelena. Framför sig har hon en bakelse, med ett lika ensamt födelsedagsljus. Det är hennes 44-årsdag. Men så ringer det på dörren. Där står fyra av hennes avgångselever, med blommor och presenter.

Lite förlägen och överrumplad tar hon tacksamt emot gästerna. Ganska snart får hon dock förstå att festen är en rökridå – eleverna vill muta sig till högre betyg, för en bättre framtid. Fram växer ett tätt, psykologiskt drama om ett åldrande Sovjet och ett nytt Ryssland, om två vitt skilda ideologier som ställs på sin spets. Inget system eller auktoritet ska få bestämma över de individualistiska eleverna. Hellre dö än att ge upp sina höga ideal, anser Jelena.

Kära Jelena är skriven av den ryska dramatikern Ljudmila Razumovskaja och har spelats otaliga gånger över hela Europa. Pjäsen ger en stark ögonblicksbild över ett samhälle i förändring, med stora klass- och generationsklyftor. För regin står Jonas Österberg Nilsson, som senast stod bakom succén De förlorade hjältarnas land, om Andréexpeditionen.

Föreställningen innehåller våld och lämpar sig inte för barn.

Recensioner & PRESS

RECENSION: ”Intensiv och otäckt aktuell” och "ger en mycket att tänka på" tyckte publiken som P4 Uppland pratade med efter premiären.

Medverkande


Av

Ljudmila Razumovskaja

Översättning

Ulla Roseen

Bearbetning och regi

Jonas Österberg Nilsson

Scenografi

Jonas Österberg Nilsson & Oskar Karle

Kostym

Jonas Österberg Nilsson & Inga Lindén

Kompositör

Johan Blixt

Dramaturg

Marie Persson Hedenius

Ljus, video och trailer

Pontus Eklund

Mask

Per Åleskog

Affischbild: Carl Thorborg. Förlag: Folmer Hansen Teaterförlag AB.