Pjäsarkiv: Den fria viljan

»Exceptionellt« SvD

Komedi på högvarv
SvD
Exceptionellt
SvD

En musikalisk komedi om livets lotteri

Är människan i grunden verkligen ansvarig för sina gärningar? Eller är tvärtom allt som sker i våra liv ett enda stort lotteri?

Sam jobbar som skådespelare och är mitt i en omfattande livskris. Han börjar utveckla en allt större förståelse för den rånmördare han nu gestaltar och inser snart att han i samma situation, om han haft samma bakgrund, nog hade reagerat precis likadant som brottslingen… Den förtvivlade regissören Claire försöker hjälpa honom att hitta tillbaka till sin roll och till sig själv. Hon irriteras dock av de figurer som dyker upp på repetitionerna: en manipulativ psykoterapeut, en teatergalen hjärnforskare, en städerska utan någon som helst förståelse för scenkonst och till sist– Adolf, en död diktator.

Adolf har ett budskap lika tydligt som omvälvande: Den fria viljan finns. Det enda som behövs för att få den att existera är… musik!

Erik Gedeon står för text, musik och regi i denna svarta och samtidigt ironiskt glittrande komedi som ogenerat jonglerar med filosofi, hjärnforskning och kvantfysik. I kärnan är Den fria viljan dock en hyllning till teatern: teatern på scenen, skådespeleriet vi alla medverkar i ute i verkligheten och den lilla teatern inne i våra huvuden.

Stora scenen 120-360 kr
Premiär: 22. september 2018
Längd: 2 h 55 min inkl. paus

Medverkande

Text, regi & musik
Erik Gedeon
Scenografi & kostym
Nina Fransson
Dramaturg
Jonas Bernander
Ljus
Jonas Nyström
Mask
Per Åleskog
Trailer
Peder Carlsson