tre ansikten i ett kaljdioskop

Spegelmannen

Spegelmannen

Tidernas största journalistbluff

Lilla scen

140-310 kr

Premiär

03. december 2022

Längd

1 timme och 30 minuter lång och ingen paus

Speldatum

Den unge journalisten Claas Relotius kammar hem pris efter pris för sina fängslande reportage. Men hans kollega börjar ana oegentligheter… Spegelmannen är en nyskriven pjäs som bjuder på en spänningsfylld jakt efter sanning och ett hisnande teatraliskt grepp i true crime-genren där fiktionslagren avlöser varandra.

Claas Relotius klättrar snabbt på karriärstegen. Han skriver om alltifrån flyktingar till miljökatastrofer, för den prestigefyllda tyska tidskriften Der Spiegel. Han skriver om den lille pojken vars graffitimålning blev startskottet på inbördeskriget i Syrien. Han skriver om kvinnan som åker USA runt, för att bevittna dödsstraff. Han studsar runt mellan världsdelar. Han prisas och lovordas.

Kollegan Juan tycker att artiklarna är bra, enastående. Kanske lite för bra. Han bestämmer sig för att resa i Reloutius fotspår. Spegelmannen är en nyskriven verklighetsbaserad pjäs om journalisterna Claas Relotius och Juan Moreno, om jakten på sanning och ett undersökande av berättelsernas makt över oss alla. 

medverkande


Av och regi

Viktor Tjerneld

Scenografi och kostym

Marie Moberg

Ljus

Mats Öhlin

Ljuddesign

Emil Bøll

Mask

Johanna Rönnbäck

Tack till Felix Utting. Produceras i samarbete med Mungo Park, Danmark

Affischbild: Johan Björnsrud, Pontus Eklund, Maria Lilja