Världens mest kända ägg

Till vänster: Fabergéägget ”Liljorna i dalen” tillverkades 1898 av guldsmeden Michael Perchin som jobbade i makarna Fabergés juvelerarverkstad. Ägget var en beställning av Tsar Nicholas II till hans hustru. Överraskningen i det här ägget var de tre porträtten som vecklades ut, vilka föreställde tsaren själv och hans två äldsta döttrar. Till höger: Carl Fabergé. Foto: Wikipedia.

År 1884 sliter Carl och Augusta Fabergé med att få affärerna att gå ihop i deras juvelerarbutik i Sankt Petersburg. Men så kommer det som ska bli räddningen för paret Fabergé: en oväntad beställning från hovet, vilket ska bli starten för de världsberömda Fabergéäggen. Samtidigt gror missnöjet med makten i Ryssland och revolutionen är i annalkande.

Jonas Österberg Nilsson har skrivit pjäsen Firma Fabergé på Bolsjaja Morskaja­gatan nummer 24 om människorna och tiden kring förra sekelskiftet i Ryssland. Och de händelser som påverkat Europa ända fram till i dag.

De som lever i Ryssland kring sekelskiftet 1800/1900 har fått det allt kärvare och inte många har råd att kosta på sig lyx som smycken. Missnöjet med makten gror i samhället och man kan ana den kommande revolutionen.

Makarna Carl och Augusta Fabergé kämpar för att få ekonomin att gå ihop i sin lilla guldsmedsbutik när de plötsligt får en oväntad beställning från hovet. Tsar Alexander III vill ge en påskgåva till sin danska hustru, prinsessan Dagmar av Danmark (som senare bytte namn till Maria Fjodorovna). I hennes hemland är det tradition att ge varandra dekorativa ägg i samband med påsk och tsaren ber därför Carl Fabergé att designa ett ägg med en överraskning inuti.

Carl Fabergé tillverkar då ett vitt emaljerat guldägg, innehållande en äggula i guld som går att öppna. I gulan ligger en höna i guld, prydd med rubiner. Inuti hönan ligger en diamantkrona.

Tsaren är förtjust!

Det blir startskottet för de mytomspunna kejserliga Fabergéäggen, vilka kommer att utgöra några av världens mest dyrbara konstskatter.

Och verksamheten blomstrar. Paret Fabergé vinner priser för sin smyckeskonst och får beställningar från flera andra hov ute i Europa.

Augusta och Carl Fabergé och den juvelerarbutik som de drev i Sankt Petersburg. Foto: Wikipedia

Carl och Augusta Fabergé har porträtterats i nyskrivna pjäsen Firma Fabergé på Bolsjaja Morskaja­gatan nummer 24, skapad av dramatikern och regissören Jonas Österberg Nilsson:

– Jag har länge fascinerats av guldsmedsyrket och smyckesdesign och ville gärna skriva något som skildrar det hantverket. Då dök jag så klart på världens mest kända guldsmed: Carl Fabergé. Det var ju som att öppna Pandoras ask! Det är något väldigt kittlande både för barn och vuxna i det abstrakt värdefulla som en skatt av guld och ädelstenar är. Skatter har ett annat värde än det rena pengavärdet.

Fabergéäggen tillverkades mellan år 1885 och 1917 och varje ägg tog ett år att färdigställa. Totalt levererades 57 ägg till tsarfamiljen.  Fabergéäggen var alltid tillverkade i exklusiva material och ädelstenar och innehöll en finurlig överraskning, till exempel små snurrande porträtt eller mekaniska svanar som kunde röra på vingarna.

Vinterägget såldes för 10 miljoner

1911 anställer Carl Fabergé den begåvade finska smyckeskonstnären Alma Pihl. Hon designade under sin tid här två av Fabergés mest berömda ägg och omkring 2000 smycken, många av dem broscher som var hennes specialitet.

I dag anses Alma Pihls ”Vinterägg” vara Fabergés vackraste föremål. På en internationell auktion i början av 2000-talet såldes ”Vinterägget” för närmare 10 miljoner dollar. I dag tror man att ägget finns i London som en del av Omans sultanats samling.

Alma Pihl designade två kejserliga Fabergéägg. När hon ritade Vinterägget från 1913 inspirerades hon av iskristallerna som bildas på utsidan av ett fönster. Basen är gjort av bergkristall och ska likna smält is. Ägget dekorerades med froststjärnor och diamanter och inuti ägget finns en korg med vitsippor av kvarts och ädelstenar. Hon designade även Mosaikägget 1914, inspirerat av korsstygn. Foto: Wikipedia

Berättelsen om makarna Fabergé och deras juvelerarfirma i Sankt Petersburg utspelar sig mellan år 1884-1919. En tid som kom att bli en extrem brytpunkt inom både konst och politik, och som kom att påverka Europa för flera hundra år framöver, berättar Jonas Österberg Nilsson.

Tsar Alexander III dör 1894 och hans och Maria Fjodorovnas son Nikolaj II tar över tronen. Nikolaj II ger sig in i krig som misslyckas och Rysslands befolkning lider allt mer av hungersnöd. Politisk oro råder i landet och missnöjet med tsaren växer.

1917 bryter ryska revolutionen ut.

Trots bubblande missnöje i landet så kommer revolutionen som en överraskning för många, och alla som haft förbindelser med hovet, däribland makarna Fabergé, lever farligt.

– Inom de revolutionära grupperna som tar makten så fanns stora slitningar och många olika radikala grupper slogs internt. Vissa ville skona tsarfamiljen, men när vita armén kommer för att frige tsaren så får de kalla fötter och 17 juli 1918 avrättas hela tsarfamiljen. Och tsarsläkten Romanov går i graven efter 300 år.

Om det stämmer eller ej är inte fastlaget, men det ryktas att tsarfamiljen hade juveler insydda i korsetterna när de dog.

ett relationsdrama i en juvelerarbutik

En provisorisk regering bildas. Denna störtas dock av Lenin och kommunisterna under statskuppen kallad oktoberrevolutionen 1917.

– Det som händer i Ryssland i dag har direkt anknytning till 1917. Ryssland har aldrig upplevt demokrati. Det var det man ville ha i och med revolutionen men så blev det inte. Man har aldrig fått smak av vad ett fritt samhälle innebär. Förtrycket och blodspillan har fortsatt men bytt skepnad under 1900-talet. Gorbatjov lyckades på något vis stilla stämningen, men han blev utspelad. Och så började många drömma om storryssland igen. 

Carl och Augusta Fabergé och karaktärerna Henrik, Maria, Nicholas och Alma som vi möter i Firma Fabergé på Bolsjaja morskaja­gatan nummer 24, har alla funnits i verkligen livet. Men vad de känner, tycker och tänker har tolkats och fabricerats i pjäsen. Rollerna Vasilij och Vera är helt påhittade, och är produkter av dåtida samhällsrörelser, berättar Jonas Österberg Nilsson:

– Det är ett relationsdrama i en juvelerarbutik. De bråkar, förälskar sig och drömmer om att komma upp sig i karriären. Men jag ville även få in samhällsperspektivet, i vilken kontext som firman verkar. Flera av dem är ganska omedvetna om den tid de lever i. De puttrar på och drömmer och har sina förhoppningar. Men de revolutionära idéerna gror även de i guldsmedsbutiken på olika vis. Genom det här mikrokosmoset i butiken, berättar vi om något större. Förhoppningsvis lyckas vi skildra människorna i sin tid, och denna oerhört spännande brytpunkt i Europas historia.

Revolutionärer attackerar tsarens polis. Foto: Wikipedia

Under ryska revolutionen stals ett antal Fabergéägg av plundrare, för att finansiera kampen. Flera av dem låstes dock in i Kremls valv. På 1930-talet behövde Josef Stalin pengar och han sålde då 14 ägg på olika västerländska auktionshus. Några såldes för så lite som 400 dollar.

Värdet på Fabergéäggen har efter det stigit till svindlande summor.

2006 fanns 21 ägg kvar i Ryssland. Ett antal ägg finns även utställda på Virginia Museum of Fine Arts, New Orleans Museum of Art och några andra museer i världen.

köpte ägg på loppis värt 210 miljoner

En som hade osannolik tur var den amerikanske man som i mitten på 2000-talet köpte ett gyllene ägg på en antikloppis för 85 000 kronor. Då tänkte han bara på guld- och ädelstensvärdet.

Han började dock googla på sitt ägg och insåg att han verkade ha fått tag i det tredje Fabergéägget, vilket står på gyllene lejonfötter och är prytt med blå safirer. Ägget hade varit försvunnet sedan 1902 då det sågs på en utställning.

Efter att ha rusat till en antikhandlare som bekräftade hans fynd så insåg mannen att han nu satt på en skatt värd omkring 210 miljoner kronor.

Ett annat Fabergéägg beslagtogs av amerikansk polis på den ryska oligarken Suleiman Kerimovs lyxyacht i Medelhavet 2022.

Fyra ägg vet man i dag finns hos privata smalare. Men sju av äggen är än i dag försvunna. Skattjakten fortsätter.

Firma Fabergé på Bolsjaja morskaja­gatan nummer 24 har premiär 9 mars på Stora scenen.


svartvitt porträtt på Rasputin
Grigorij Rasputin. Foto: Wikipedia

Den mystiske Rasputin

Under sekelskiftet 1800/1900 levde den smått mytologiske Grigorij Rasputin i Ryssland. Vem var denna omtalade man som omskrivits inte minst i populärkulturen långt efter sin död?

Grigorij Rasputin föddes i Sibirien 1869, som son till en bonde. Han blev snabbt känd som en kvinnokarl och ett fyllo. Rasputin fick till och med betalt av prästen i byn för att han och hans gäng inte skulle komma på gudstjänsterna.

Rasputin blev även omtalad som en person som kunde se vad människor gjort och spå in i framtiden, och han använde sina förmågor för att hjälpa sjuka och behövande.

Rasputin kom även i kontakt med en sekt som trodde att man kunde uppnå guds nåd genom att först synda så djupt att man nådde botten, och sedan be om förlåtelse av gud.

Rasputin föll in i sekten och utnyttjade även sjuka kvinnor till att synda med honom genom att ha sex med dem på olika badhus och sedan be om guds förlåtelse.

Efter en pilgrimsvandring i början på 1900-talet sprids ett rykte om Rasputins helande krafter.  Och väl i Sankt Petersburg blev han snabbt en del av societeten i stan.

1905 träffar Rasputin tsarfamiljen för första gången. När tsar Nikolaj II son Aleksej blir blödarsjuk tillkallas Rasputin och utför en hypnos som verkar lindra besvären. Rasputin ber även för pojken när han är allvarligt sjuk. När Aleksej överlever hyllas Rasputin och blir efter det en nära vän och rådgivare till hovet.

Rasputin hjälper även till att styra landet tillsammans med tsarinnan Alexandra när Nikolaj II rycker ut i första världskriget.

Rasputin passade, under sin tid vid makten, på att dela ut privilegier till släkt, vänner och rika ryssar. Det gav honom farliga fiender och 30 december 1916 mördas han.