Skapande skola

en illustrerad figur tittar i en kikare, mot rosa bakgrund

Uppsala stadsteater arbetar med Skapande skola i hela länet, från förskola till årskurs 9

Vi verkar för mer kulturinslag i undervisningen och har därför tagit fram Fantasiresan – ett antal paket inom Skapande skola som din skola kan söka. En del paket innehåller en teaterupplevelse i kombination med ett fördjupande pedagogiskt förarbete och ett handledningsmaterial. Andra paket består enbart av eget skapande.

FANTASIRESAN – för FÖRSKOLEKLASS TILL ÅK 6

Vi tycker att Skapande skola handlar om att barnen ska få vara kreativa och bejaka sin fantasi. I Fantasiresan tränar vi just de sakerna, spelar teater tillsammans med barnen i ett stort rollspelsäventyr och mycket annat!

Vi har tre olika fantasiresor från förskoleklass upp till åk 6: Skattletarna, Havsmysteriet och Rymdfararna. Här nedanför kan du läsa mer om innehållet för respektive fantasiresa.

två barn
två barn i rosa klänningar

SKATTLETARNA

FÖR FÖRSKOLEKLASS OCH ÅK 1

Vi är i skogen och sitter runt en liten brasa och grillar något gott, det är mörkt, mysigt och kanske lite läskigt. Vi träffar en liten rädd kompis som visar oss en skattkarta och vi måste ju hjälpa till att leta efter skatten så klart. Tillsammans ger vi oss ut på ett äventyr där vi möter häxor, troll och drakar! Vi väver ihop teater, lekar och övningar till ett spännande äventyr där barnen får träna på känslor, fantasi och mod.

Tid: Ca. 45 min
Deltagare: Max 12 deltagare per grupp. Vi vill att det alltid finns en personal som känner barnen med i gruppen.

HAVSMYSTERIET

FÖR ÅK 2-3

Vi sitter på en strand vid ett hav och lyssnar på vågorna. Sanden är varm och solen skiner. Vi hittar en liten snäcka. I snäckan bor en liten varelse som behöver vår hjälp att hitta något som länge varit borttappat någonstans i det stora havet. Vi ger oss ut på havet i ett stort skepp och möter både mysterier och monster. Genom teater, lekar och dramaövningar hittar vi till sist det vi letar efter. Här får barnen träna samarbete, kreativitet och fantasi!

Tid: Ca. 60 min
Deltagare: Max 12 deltagare per grupp. Vi vill att det alltid finns en personal som känner barnen med i gruppen.

RYMDFARARNA

FÖR ÅK 4-6

I rymdfararna kommer två forskare till klassrummet med ett uppdrag till eleverna, alla måste förbereda sig för en rymdresa. Det är nämligen så att rymdfararna har hittat en ny planet som alla nu äntligen ska få besöka men först måste vi göra oss redo för… ja allt egentligen och då måste vi vara kreativa! Det blir ett fartfyllt och roligt äventyr där vi använder oss av all vår fantasi och idérikedom i drömmen om rymden. Tillsammans leker vi, gör teaterövningar och improviserar oss fram till vår rymdresa.

Tid: Ca. 90 min
Deltagare: Vi tar emot i halvklass eller mindre helklass, men max 17 elever i en grupp. Vi vill att det alltid finns en personal som känner barnen med i gruppen.

så går det till

Platsen: Vi kommer ut till skolan och behöver en lokal stor som ett normalt klassrum med en öppen yta i. Om vi ska träffa flera klasser i samma skola eller kommun är det en fördel om det finns en lokal vi kan vara i under hela perioden. Vi behöver kunna mörklägga lokalen lite.

Material: Vi har med oss det material vi använder under workshopen men vi behöver tillgång till eluttag.

Kostnad: 3 000 SEK ex. moms


DISSEKERA EN PJÄS

FÖR ÅK 7-9

Dissekera en pjäs är ett koncept där vi genom ett pedagogiskt förarbete underlättar och uppmuntrar ett besök på en av teaterns offentliga föreställningar. Genom att prata om och göra övningar kring roller, handling och tematik innan man ser föreställningen underlättas tillgodogörandet av den konstnärliga erfarenheten. I det här programmet ingår teaterbiljetten samt ett besök av dramapedagog på skolan innan klassen tillsammans går på teatern.

Tid: 90 minuter för pedagogisk workshop plus föreställnings-tiden. Vi tillhandahåller ett diskussionsmaterial till läraren efteråt.

Repetition av I taket lyser stjärnorna, pastelliga färger och peruker på skådespelarna, speglar i scenografin
”I taket lyser stjärnorna”. Foto Micke Sandström

testa teater

FÖR FÖRSKOLEKLASS – ÅK 9

Workshopen Testa teater syftar till att eleverna får använda sin fantasi i lekfulla övningar tillsammans. En dramapedagog kommer ut till klassrummet och leder gruppen i olika lekar, teaterövningar och samtal. Eleverna får testa rolltagande, använda sin kreativitet och samarbeta. Vi jobbar kring olika teman och ofta resulterar arbetet i ett litet uppspel som de får visa upp för varandra. Vi anpassar denna workshop efter årskurs.

Tid: Ca 70 min

Alma Eliasson Godonou i Ungdomsensemblen 2014/2015 "Hela havet stormar"
Ungdomsensemblen 2014/2015 ”Hela havet stormar”.

ansök om skapande skola

Kulturrådet fördelar årligen bidraget för Skapande skola. Bidraget går till förskola och grundskola, förberedelseklass och särskola. Ansökan görs mellan januari-februari för den kommande höst- och vårterminen. Kommunala skolor har en gemensam ansökan, friskolor söker själva.

Läs gärna mer om Skapande skola och hur ansökan går till på Kulturrådets webbplats.

Alla skolor kan ansöka om ett skapande skola-projekt tillsammans med Uppsala stadsteater. Vi kommer tillsammans med skolan överens om ett projekt som skolan sedan använder i sin ansökan till kulturrådet.

När skolorna får svar från kulturrådet kring hur mycket medel de får till sitt projekt hör de av sig till oss igen och vi gör en aktuell projektbeskrivning. När vi fått svar från alla skolor som sökt med oss hör vi av oss och meddelar vilka projekt vi kommer kunna utföra. De projekt vi inte hinner genomföra kan skolorna fortfarande genomföra men med en annan kulturaktör.

EGET FÖRSLAG?

Givetvis är vi nyfikna på era tankar och idéer och om vi har möjlighet skräddarsyr vi ett projekt tillsammans.

HANDLEDNINGSMATERIAL

Till samtliga av våra förställningar på teatern erbjuder vi ett handledningsmaterial med tips och råd på hur ni kan jobba vidare med föreställningen i klassrummet.

Har du frågor kring ett projekt eller hur man söker Skapande skola-bidrag, kontakta Anna Sandin: anna.sandin[at]uppsalastadsteater.se