Historia.nu & Olof Rudbeck

ensmeblen i slutpose. En man i mitten på ett bord
Ensemblen i ”Olofolof”. Foto: Markus Gårder

Historia.nu en podcast för historieälskare

Lyssna på podcasten Historia.Nu här!

Köp biljetter till Olofolof här!

Programledaren för podcasten Historia.nu, Urban Lindstedt, har träffat Henrik Ågren som är professor i historia vid Uppsala universitet och Anders Lundin känd som programledare, historiepoddare och musiker, som just nu är aktuell på Uppsala stadsteater som upphovsmakare till kabarén Olofolof tillsammans med regissör Hans Marklund.

Urban Lindstedt introducerar podden:

Olof Rudbeck (dä) (1630-1702) var en av Sveriges största vetenskapsmän som redan som 23-åring vann världsrykte genom upptäckten av lymfsystemet. Universalsnillet Rudbeck företrädde en ny syn på vetenskap befriad från religiös dogmatism.

Biskopssonen från Västerås skulle som ingen annan prägla lärdomsstaden Uppsala. Inom allt från medicin och botanik till mekanik samt fornhistoria. Trots sina stora insatser för vetenskap och bildning är han idag främst ihågkommen för sitt fornhistoriska verk Atlantica, som gjorde Sverige till gudarnas boning och alla större folkslags ursprung.


Professor Henrik Ågren har tidigmodern kultur- och socialhistoria som specialitet.

Anders Lundin är programledaren, historiepoddaren och musikern som är aktuell just nu på Uppsala stadsteater med kabarén Olofolof.

Urban Lindstedt är journalist och poddare med ett stort intresse för historia.