Yoel Escanilla

Porträttfoto Yoel Escamilla
Yoel Escanilla. Foto: Pontus Eklund

Medverkar under spelåret 2023/2024 i Ett drömspel.

Yoel debuterade som skådespelare på Uppsala stadsteater 2o21.

Han har en bakgrund som rapartist under artistnamnet Yoel Ismo och har även tidigare erfarenhet av jobba som röstskådespelare.

Debuten blev huvudrollen i produktionen Min Mamma där han även var med i manusarbetet genom att intervjua en grupp unga män om relationen till deras mammor.

Yoel har därefter spelat huvudrollen i musikteaterföreställningen Bra där! (2022/2023) där han även skrev titelspåret, producerat av Masse Salazar. Han har även medverkat i Uppsala stadsteaters poddteater Fontänen och i Arsenik och gamla spetsar (2022).

Yoel är under hösten 2023 aktuell i Ett drömspel samt i tv-rutan i produktionen JANAi regi av Henrik Björn och Felix Herngren. 

Yoel om debuten i Min mamma:

– Att få göra debut i den här pjäsen känns jättestort och betydelsefullt för mig. Min egen mamma dog i en stroke när jag var 18 år. Vi hade ett väldigt starkt band och jag tog stort ansvar för henne i och med att hon hade det tufft med hälsan. Jag var väldigt beskyddande och mån om henne. Hon var min största förebild och källa till kärlek, mamma har en minst sagt en helig plats hos mig.

Nyfiken på Yoel Ismos musik?

Då kan du hitta den här.


TIDIGARE PÅ UPPSALA STADSTEATER

Min mamma av Saluah Alsaati, regi: Affe Ashkar, premiär 29/4 2021

Fontänen, digital poddteater, spelåret 21/22

Bra där, regi: Affe Ashkar, spelåret 22/23

Arsenik och gamla spetsar, regi: Philip Zandén, spelåret 22/23