Lucas Krüger

Lucas Kruger porträttfoto
Lucas Krüger Foto: Micke Sandström

Medverkar under spelåret 2023/2024 i Ett drömspel.

Lucas Krüger är utbildad vid Stockholms Dramatiska Högskola. Han har spelat på scener som Kulturhuset Stadsteatern, Dramaten, Göteborgsoperan, Turteatern och Teater Tribunalen.

Lucas spelar också i banden Kosmonaut/Astronaut och Jannes Fenomenala Orkester och är flitigt anlitad som röstskådespelare i tecknade filmer och radioteater.


Hur hamnade du på Uppsala stadsteater?

– Ronny Danielsson regisserade Skandinavienpremiären av musikalen Big Fish (2019). Där spelade jag Will, en av huvudrollerna – sonen som inte når fram till sin far.

Vad är det bästa med Uppsala stadsteater?

– Det är en svinbra teater och ensemble som jag velat arbeta med länge. Det görs modiga och intressanta uppsättningar på hög nivå med många fina, hårt arbetande kollegor och begåvade skådespelare.

Har du alltid velat bli skådespelare?

– Ja. Jag kommer från en teaterfamilj men satsade från början på sången och gick både Adolf Fredriks musikklasser och sång på Södra Latins gymnasium. Men vid sidan av det har jag alltid spelat teater och kände att jag ville fokusera mer på det efter gymnasiet. Jag började arbeta med Nils Poletti på Turteatern och det blev min ingång. Sen blev det studier vid Teaterhögskolan i Stockholm 2014-2017.

Vad hände med sången?

– Sången är alltid med! Sista året på Teaterhögskolan fick jag ett erbjudande om att göra en av huvudrollerna i Hair (2016) på Göteborgsoperan. Efter det blev det fler musikaler. Här på Uppsala stadsteater görs också mycket bra musikteater! Och jag får möjlighet att göra både talteater och musikteater om vartannat.

Vad är det bästa med skådespelaryrket?

–  Att det är så varierat och nytt hela tiden, man ledsnar aldrig. Det är läskigt att börja om på noll varje gång men det är också det som gör det spännande.

Du har också varit röstskådespelare i många tecknade filmer och dubbar barnprogram, hur är det?

– Jag började som åttaåring och har hållit på sedan dess. Barnprogrammen är ju Sveriges mest anlitade barnvakt, så det gäller att verkligen försöka få till det bra. Min dotter börjar känna igen min röst i barnprogrammen så nu gäller det att leverera på topp.


TIDIGARE PÅ UPPSALA STADSTEATER

Sandslottet av Hanna Nygren regi: Emil Brulin, Spelåret 2022/2023

Älskad, saknad av & regi: Carl Johan Karlson, Spelåret 2022/2023

Det händer inte här av Kristian Hallberg, regi: Martin Rosengardten, premiär 15/6 2020

Regissör tillsammans med Mathilda von Essen för Poddteater: sju ljuddramer, 2021

Big Fish av John August, regi: Ronny Danielsson, premiär 2/3 2019

Djur som hatar människor regi: Erik Gedoen, premiär 25/9 2021

Svindlande höjder av Emily Brontë regi: Melody Parker, premiär 4/12 2021

Digitala föreställningen Meningen med döden, regi: Erik Gedeon, premiär 25/1 2020