Kate Bush hyllas med rödklädd dans

Två rödklädda kvinnor
Karolina Larsson och Linn Liljemo

Sedan 2016 har rödklädda människor från hela landet tagit sig till Kungshögarna i Uppsala i mitten av juli för att dansa tillsammans och hylla Kate Bush och hennes ikoniska låt ”Wuthering heights”. Samma sak sker över hela världen exakt samma dag. Sedan 2017 är det Linn Liljemo och Karolina Larsson som arrangerat ”The most wuthering heights day ever” i Uppsala.

Allt började med konstnärsgruppen Shambush som 2013 ordnade ”The most wuthering heights day ever” i Brighton då omkring 300 personer klädde sig i röda klänningar och samlades för att dansa till Kate Bushs kultförklarade debutsingel ”Wuthering heights” från 1978.

Låten skrev Kate Bush som 18-åring efter att ha sett en tv-serie baserad på romanen ”Svindlande höjder” av Emily Brontë.

”The most wuthering heights day ever” spreds över världen och 2016 ordnade Uppsalabon Camilla Dunér den första hyllningsdagen i Sverige vid Kungshögarna här i Uppsala.

The most Wuthering Heights day ever Uppsala 2017.

Linn Liljemo och Karolina Larsson kände varandra sedan innan, men var omedvetna om att de delade intresset för Kate Bush. De stötte på varandra den där dagen 2016 och är sedan dess arrangörer av ”The most wuthering heights day ever” i Uppsala. 2017-2019 reste mellan 50-100 personer från hela landet hit för att delta i evenemanget.

2016 beställde Karolina Larsson en röd klänning och röda strumpbyxor och tog bussen till Uppsala och Kungshögarna.

– Jag kände mig så utklädd, men sen kom bara fler och fler rödklädda som strålade samman, då kände jag bara, wow! Jag nappade då jag tycker att det är en fantastisk låt och video. Kate Bush är en speciell person och har ju blivit lite av en kultfigur. Man vill ju vara lika cool som hon! Det kändes spännande att få klä sig fint och göra det här tillsammans med så många andra och också som att det var utanför min box och lite udda, det var nog det som lockade mig, berättar Karolina.

Linn är även hon ett fan av Kate Bush och lockades av dagen:

– Det är så fint att vem som helst kan vara med. Det ger en enorm energi att dansa tillsammans och är en härlig stämning där ute, säger hon.

en grupp rödklädda dansare
Ett par timmar innan evenemanget drar i gång hålls ett genrep för dem som vill öva på koreografin. De karaktäristiska rörelserna har döpts till bland annat ”zombiewalk” och ”blomman”, för att man ska hänga med enklare. Foto: Jan Viklund

I Uppsala har man lagt till en egen tradition, då man efter dansen till ”Wuthering heights” springer upp för Kungshögarna till Kate Bushs andra hit ”Running up that hill”.

Vanligtvis får man inte gå upp på kullarna, de tre stora gravhögarna från järnåldern, men den här dagen gör Gamla Uppsala museum, som rår om platsen, ett undantag.

– Att man gör det här så många tillsammans och med människor som man inte ens känner, det ger en hopp om mänskligheten och livet, säger Karolina.

Originalvideon till ”Wuthering Heights” med Kate Bush

Exakt samma dag världen över, dansar tusentals människor till just ”Wuthering heights” som en hyllning till Kate Bush. Särskilt stort är intresset i Australien där uppemot 3000 personer har dansat tillsammans i Sidney. På andra platser kan till exempel vara endast tre rödklädda Kate-bush-fans som samlas och dansar.

”Det är inget krav att man gör exakt rätt, det är gemenskapen och energin som är det fina”

Linn Liljemo

Många evenemang är knutna till att samla in pengar till välgörenhet och under 2017 kunde gruppen i Uppsala donera ett par tusen kronor till Uppsala kvinnojour. Även Gamla Uppsala museum har varit hjälpsamma med att låna ut bord och elanslutningar varje år.

– Alla är välkomna, kravet är att man klär sig i en röd klänning, men man behöver inte kunna dansen. Vi brukar ses och repetera ett par timmar innan för dem som inte kan koreografin. Det är inget krav att man gör exakt rätt, det är gemenskapen och energin som är det fina, säger Linn.

– Vi har även hittat på fina namn till alla rörelser som till exempel ”zombiewalk” och ”blomman”, för att man ska hänga med enklare.

rödklädda dansare i grupp
Exakt samma dag världen över, dansar tusentals människor till just ”Wuthering heights” som en hyllning till Kate Bush. Foto: Jan Viklund

De senaste två åren satte pandemin stopp för evenemanget, men 2022 är tanken att det ska dansas vid Kungshögarna igen.

Sugen på att delta? Nu ligger 2022 års evenemang uppe på Facebook.

Klädkod: röd klänning, röda strumpbyxor, svart bälte, röd blomma i håret, rött nagellack och rött läppstift, eller liknande.

Svindlande höjder har urpremiär på Uppsala stadsteater 4 december 2021.


Om Wuthering heights

Kate Bush som skrev låten ”Wuthering heights” föddes 30 juli 1958. Samma datum 140 år tidigare föddes Emily Brontë, författare till den klassiska romanen med samma namn, med svensk titel Svindlande höjder.

Kate Bush var bara 18 år när hon skrev låten ”Wuthering heights”. Hon inspirerades av de sista minuterna av en filmatiserad tv-serie baserad på romanen av Brontë. Det var en scen då Cathy står utanför ett fönster och vill komma in. En scen som också fångas upp i de återkommande textraderna:

Heathcliff, it’s me, I’m Cathy
I’ve come home, I’m so cold
Let me in your window

11 mars 1978 låg ”Wuthering heights” etta på Englandslistan. Aldrig tidigare hade en låt skriven och framförd av en kvinnlig artist toppat listan.