Historien om pjäsen, huset och bilden

Pia Johansson och Anna Carlson och Philip Zandén i en trappa under fotograferingen
Regissör Philip Zandén med Pia Johansson och Anna Carlson – huvudpersonerna i ”Arsenik och gamla spetsar”. Foto: Maria Lilja.

En dag i november 2020 åkte en grupp från Uppsala stadsteater med skådespelarna Pia Johansson och Anna Carlson ut till Villa Kassman på Storholmen utanför Lidingö för att ta affischbilden till vårens uppsättning av Arsenik och gamla spetsar. Både pjäsen och huset har faktiskt en spännande historia!

Regnet hängde i luften och höstmörkret passade den mystiska och lite skrämmande bilden som skulle arrangeras på de bägge systrarna som mördar ensamma män med arsenik i sitt pampiga hem i Brooklyn.

Med hjälp av konstgjord rök och det mörka vädret skapades den mystiska bilden som nu ger en föraning om vad som kommer att visas på Stora scen i mars.

Arsenik & gamla spetsar Pia Johansson och Anna Carlson i väntan på fotografering
Pia Johansson och Anna Carlson spelar de två gamla systrarna Martha och Abby, vilka inackorderar ensamma äldre män för att sedan ta livet av dem med arsenik – av ren barmhärtighet. Här tillsammans med teaterns maskörer Johanna Rönnbäck och Per Åleskog. Foto: Maria Lilja

Pjäsen är skriven av Joseph Kessering och har utnämnts till den amerikanska teaterns ”mest underhållande komedimelodram genom tiderna”. Urpremiären hölls på Broadway 1941 och Europapremiären skedde ett år senare på Göteborgs stadsteater.

Historien säger att skådespelerskan Dorothy Stickney fick läsa originalversionen av pjäsen som då var ett drama helt utan komedi, 1940. Hon fann pjäsen intressant men omöjlig att spela.

Tillsammans med sin man producenten Howard Lindsay och hans kompanjon Russel Crouse – hjälpte de Joseph Kesselring att bearbeta om pjäsen som blev en succé och spelade hela 1444 föreställningar på Broadway.

Pjäsen kommer i Uppsala att regisseras av Philip Zandén.

Även Villa Kassman har en spännande historia.

På platsen där det vackra men slitna huset i dag står byggdes 1881 ett knuttimrat sommarhus av punschfabrikören Edward Cederlund.

Hans son, Edward Cederlund jr, rev senare villan och ersatte den med en mindre stenvilla.

Bankiren Gunnar Kassman köpte ön Storholmen från Cederlund jr 1917 och ritade då om huset till att bli pampigare och likna mer en slottsliknande herrgård.

Huvudbyggnaden hade 24 rum och i flyglarna fanns gästvåning, teater, danssalong och bostadsutrymmen för tjänstefolket.

Kassmans bankirfirma gick dock i konkurs i början på 1920-talet och Storholmen började förvandlas från en privat ö till en ö med många fritidshus.

Villa Kassman på Storholmen där fotograferingen ägde rum.
Villa Kassman på Storholmen. Foto: Maria Lilja

1930 drevs Villa Kassman som pensionat och under andra världskriget hyrdes huset ut till Sovjets ambassad.

1949 såldes Villa Kassman igen och började så sakta att förfalla. På 1950-talet stod huset mestadels tomt och 1955 såldes det på exekutiv auktion.

1961 såldes huset på nytt och planer fanns på att göra det till ett kasino. Av det blev det dock inget. 1975 – 1993 hyrdes villan ut till ett kollektiv och 1997 tog Nils Andersson och Leif R Carlsson över huset, vilka äger det än i dag.

Arsenik och gamla spetsar har planerad premiär 13 mars 2021 

Källor: Malmö stadsteater, Lidingönyheter och Lokaltidningen Mitt i