Pjäsarkiv: Svindlande höjder

En ursinnig kärlekshistoria

04 f
Premiärdatum
Berättelsen om Cathy och Heathcliffs omöjliga kärlek på godset Wuthering Heights är en av världslitteraturens mest kända kärleksromaner och har inspirerat till mängder av filmer, serier och musik. Den omvälvande och brutala historien som sträcker sig över två generationer i England 1771-1803 sätts nu upp i en ny dramatisering av Melody Parker.

Den lille pojken Heathcliff anländer till familjen Earnshaws gods Wuthering Heights som hittebarn, vilket genast rubbar dynamiken i hemmet. Hans nya styvbror avskyr honom. Men familjens dotter, Cathy, finner snabbt en själsfrände och heden blir deras tillflyktsort. De blir oskiljaktiga, och förenas i sin längtan efter frihet. När ödet skiljer dem åt blir konsekvenserna på godset ödesdigra.

Svindlande höjder publicerades under den manliga pseudonymen Ellis Bell år 1847, av den då 29-åriga Emily Brontë. Det blev hennes enda roman. Året efter publiceringen avled hon av lungsot och fick aldrig veta vilket avtryck hon och hennes systrar – Charlotte och Anne Brontë – skulle göra för världslitteraturen. 

Våra själar är de samma,
Hennes och min,
hennes och min

Angående coronaviruset: Regeringen har beslutat att häva coronarestriktionerna. Vaccinationsbevis behövs inte längre för att besöka oss. Fr.om. 9/2 är alla lediga platser uppsläppta på alla föreställningar. Mer om ditt besök med anledning av coronaviruset.

Lilla scenen 140-340 kr
Urpremiär: 04. f 2021
Längd: 2 h 50 min inkl paus

Medverkande

Av
Emily Brontë
Dramatisering, regi & översättning
Melody Parker
Scenografi & kostym
Agnes Östergren
Dramaturg
Jonas Bernander
Ljus
Christoffer Lloyd (praktikant från SKH)
Ljuddesign
Andreas Huumonen (praktikant från SKH)
Mask
Ella Carlefalk

Affischbild: Märta Thisner