Pjäsarkiv: Pennskaftet

»Sevärd kamp för förändring« SvD

festlig historisk teatershow
DN
Sevärd kamp för förändring
SvD

Kampen om rösträtten

Barbro, även kallad »Pennskaftet«, är en ung passionerad journalist i en mansdominerad miljö. En självförsörjande bildad kvinna som strider för den allmänna rösträtten.

Pennskaftet förälskar sig i den självreflekterande arkitekten Dick. Men finns det plats för kärlek i kvinnokampen? Och vågar Dick bryta mot konventionerna? Samtidigt lär hon känna den bedrövade lärarinnan Cecilia och inser än mer vikten av att strida för fria förhållanden, då hennes nya vän redan är stämplad som en »förbrukad« kvinna.

När Pennskaftet gavs ut år 1910 var författaren och rösträttskämpen Elin Wägner 28 år gammal. Den rappa och humoristiska romanen blev en skandalomsusad storsäljare genom att propagera för fria förhållanden, lika lön för lika arbete och kvinnors ekonomiska oberoende – samma frågor som engagerar vår egen tid på många håll i världen idag.

100 år efter införandet av den kvinnliga rösträtten år 1919 firar vi Wägner och hennes Pennskaft med storslagen dramatik på Stora scenen, i regi av Maria Löfgren.

Stora scenen 140-370 kr
Premiär: 28. september 2019
Längd: ca 2 h 45 min inklusive paus

Medverkande

Av
Elin Wägner
Dramatisering:
Johanna Emanuelsson
Regi:
Maria Löfgren
Scenografi:
Fridjon Rafnsson
Kostym:
Matilda Hyttsten
Kompositör:
Fredrik Söderberg
Koreografiskt arbete:
Dorte Olesen
Dramaturg:
Marie Persson Hedenius, Jonas Bernander
Ljus:
Jonas Nyström
Mask:
Sigrid Nathorst-Windahl
Affischbild:
Beata Boucht
Förlag:
Colombine Teaterförlag