Pjäsarkiv: Matrixen

Är du redo för sanningen?

17 f
Premiärdatum
Välkommen. Vi vet varför du är här. Du söker efter svar. Du känner att det är något fel på världen. Men vi är här för att hjälpa. Vi är här för att visa dig att det finns ett svar. Det är dags att vakna.

I en värld väldigt lik vår egen, men ändå annorlunda möter vi Uno Andersson. Uno är en helt vanlig kille. En nolla, en i mängden. Han jobbar på fabrik. En kväll när Uno går på något som kallas teater ska allt han vet om världen omkullkastas. Han blir erbjuden att ”vakna upp”, genom att ta ett rött eller ett blått piller. Väljer han det röda finns ingen återvändo…

Matrixen är inspirerad av filmen The Matrix från 1999, som med sin enorma genomslagskraft fått oss att ifrågasätta: vad är egentligen verklighet? Går det att frigöra sig från de system och normer vi skapat? Vill vi ens det? Hanna Nygren och Helle Rossing – författarna bakom den nyskrivna pjäsen – ​tar tag i dessa frågor med humor, action och filosofiska resonemang om sanningar i vår komplexa samtid.

Alla lediga platser i salongerna är nu släppta då regeringen beslutat om att ta bort restriktioner kring publiktak och maxtantal vid offentliga sammankomster från och med 29 september. Läs mer längre ned på sidan.

Ettan 250 kr
Urpremiär: 17. f 2021
Längd: 2 h 50 min inkl paus

Verket är skapat

Genom ett samarbete mellan regissör Helle Rossing, dramatiker Hanna Nygren, scenograf och kostymdesigner Siri Areyuna Wilhelmsson och skådespelaren Emil Brulin, efter idé av Hampus Hallberg och Emil Brulin.

Coronasäkerhet

Att restriktioner om maxantal och avstånd vid offentliga sammankomster tagits bort sedan den 29 september innebär, som vi tydliggjort vid biljettköp, att du som redan har köpt biljetter innan 14 september nu kommer att kunna sitta bredvid andra sällskap. Vi har dock fortsatt generösa biljettköpsvillkor under hösten 2021 och det går bra att återköpa sin biljett eller byta mot ett presentkort. Vi gör fortsatt givetvis allt för att ni ska kunna komma till oss och känna er trygga.

För lärare: handledningsmaterial

Ett antal föreställningar av Matrixen spelas för gymnasiet. Lärare är varmt välkomna att ta del av det handledningsmaterial som ingår till föreställningen, inför och efter besöket.

Medverkande

Av
Hanna Nygren & Helle Rossing
Regissör
Helle Rossing
Scenograf & kostymdesigner
Siri Areyuna Wilhelmsson
Dramatiker
Hanna Nygren
Ljuddesigner
Jonatan Eklund
Dockmakare
Jenny Bjärkstedt
Dramaturg
Marie Persson Hedenius
Ljusdesigner
Jonas Nyström
Videodesigner
Pontus Eklund
Maskdesigner
Johanna Rönnbäck

Affischbild: Märta Thisner. Trailer: Pontus Eklund
Stroboskopliknande lampor förekommer i föreställningen.