Läsning av dikteposet ÆDNAN

Läsning av dikteposet ÆDNAN

Läsning för att uppmärksamma Samefolkets dag

Ingen föreställningsinformation hittades

Det prisbelönade dikteposet Ædnan följer två samiska familjer från 1900-talets början till vår tid. Det är ett känslomässigt landskap som växer fram och familjernas liv flätas samman med Sveriges koloniala politik.

Den här kvällen pratar författaren och poeten Linnea Axelsson om arbetet med dikteposet. Hon läser också delar av verket tillsammans med Dramaten-skådespelaren Kicki Bramberg. De har båda sina rötter på nordsamiskt område.

Linnea Axelsson är född i Porjus och debuterade 2010 med romanen Tvillingsmycket. 2018 kom dikteposet Ædnan som fick flera priser, bland annat Augustpriset. Kicki Bramberg är skådespelare på Dramaten i Stockholm. Hon är just nu aktuell i föreställningen Arv.

Uppsala kommun och Region Uppsala bjuder in till läsningen för att uppmärksamma Samefolkets dag som inträffar en vecka tidigare. Det första samiska landsmötet hölls i Tråante/Trondheim 6 februari 1917. Det var första gången i den samiska historien som nord- och sydsamer från Norge och Sverige samlades till ett gränslöst möte för att diskutera gemensamma problem. Därför har 6 februari valts som en viktig symboldag för alla samer, oavsett vilket land man bor i.