Pjäsarkiv: Kohlhaas

Mord och moral

07 f
Premiärdatum
Efter att gång på gång ha blivit sviken av samhället går den fredlige hästhandlaren Michael Kohlhaas bärsärk och förvandlas till en skoningslös mördare. Simon Reithner och Emil Brulin gör en egen tolkning av Heinrich von Kleists blodiga hämndhistoria från 1808 i vilken de själva axlar alla roller – och byter glasögon fortare än kvickt.

En stroppig adelsman lurar av Kohlhaas hans finaste hästar. Men när han vänder sig till samhället för att få upprättelse drabbas han av oförrätt efter oförrätt. Till slut brister det för honom. Han ger sig ut på ett skoningslös våldsturné – för att skipa rättvisa.

Simon Reithner och Emil Brulin har skapat en ny, rapp och rolig version av denna tyska klassiker. Vilka skyldigheter har vi egentligen gentemot ett samhälle som sviker sina löften? Kohlhaas är en annorlunda och kafkaartad berättelse om att ta lagen i egna händer.

”Det är en berättelse jag läser med en vördnad såsom inför något gudomligt, jag bara häpnar gång på gång, och om det inte varit för det svagare, bitvis hafsigt hopkomna slutet vore den fulländad, det vill säga just en sån fulländad skapelse som jag brukar hävda inte existerar.” – Franz Kafka om Kohlhaas

Tyvärr ställs samtliga föreställningar av Kohlhaas in våren 2022. Vi kontaktar dig som detta berör om återbetalning. Vi planerar att få in Kohlhaas i repertoaren igen men kan ännu inte säga när.

Ettan 125-250 kr
Premiär: 07. f 2022
Längd: Ca 1 h 40 min, ingen paus

Medverkande

Fritt efter:
Heinrich von Kleist
Översättning:
Erik Ågren
Dramatisering:
Emil Brulin & Simon Reithner
Regi, scenografi & kostym:
Emil Brulin & Simon Reithner
Ljus:
Pontus Eklund
Dramaturg:
Marie Persson Hedenius
Affischfoto:
Julia Mård
Förlag:
Boken utgiven av Bakhåll förlag