Porträttbild på Jonas Hassen Khemiri

Jonas Hassen Khemiri, i samtal med Farnaz Arbabi

Jonas Hassen Khemiri, i samtal med Farnaz Arbabi

Samtal: Vad är egentligen meningen med allt skrivande?

Ingen föreställningsinformation hittades

speldatum

För 20 år sedan debuterade Jonas Hassen Khemiri med romanen Ett öga rött och nu är han aktuell med den Augustprisnominerade romanen Systrarna. Möt honom i ett samtal med regissören Farnaz Arbabi på Lilla scenen. Ett samtal om sökande efter hem, sanning och myter. Om valet mellan skyskrapor och relationer. Om berättelser som är svåra att skriva. Om ett skrivande som spänner över 20 år – sex romaner, sju pjäser och en samlingsbok med noveller.

Det blir också ett samtal om författare och texter som lämnat ett stort avtryck. I år uppmärksammar både Bibliotek Uppsala och Uppsala stadsteater att det i år är 100 år sedan Stig Dagerman föddes. Vad har Jonas Hassen Khemiri och Farnaz Arbabi för relation till Stig Dagerman? 

Jonas Hassen Khemiri, född 1978, slog igenom med romanen Ett öga rött 2003 och har därefter skrivit flertalet prisbelönta romaner så som Allt jag inte minns och Pappaklausulen. Hans texter har översatts till mer än 35 språk och hans pjäser spelas världen över. Sedan 2021 bor Khemiri i New York där han undervisar i kreativt skrivande på New York University.

Farnaz Arbabi, född 1977, är regissör, dramatiker och är sedan 2014 konstnärlig ledare på Unga Klara i Stockholm. Hon har tidigare regisserat InvasionJag ringer mina bröder och ≈ [ungefär lika med], alla skrivna av Jonas Hassen Khemiri. Just nu är hon aktuell med föreställningen 9 to 5 på Uppsala stadsteater.

Samtalet är ett samarbete med Bibliotek Uppsala och Albert Bonniers Förlag.


Foto: Max Burkhalter