Pjäsarkiv: Flickvännen

Ramqvist hör hemma på scenen.
Expressen

Sanning... & konsekvensen?

Urpremiär av Karolina Ramqvists hyllade roman »Flickvännen« i bearbetning och regi av Marianne Lindberg De Geer.

Egentligen får inte flickvännerna träffas när killarna är ute på »jobb«. Karin gillar inte väninnorna, de har inte valt varandra. Golddiggers, tänker hon. För henne är det annorlunda. Hon älskar verkligen John. Och vad John sysslar med när han är borta vill hon inte veta. Det är väl hans sak.

»Jag ville ha någon som tog hand om mig. Alla före honom hade sagt att de skulle göra det, men det var aldrig någon som gjorde. John köpte ett fucking jävla hus.«

Karins mamma, feminist med rötter i 70-talsproggen är mycket kritisk till Johns livsstil: »John skulle minsann inte kunna köpa mig med sina smutsiga pengar«. – Men mamma, säger Karin, »handlade inte feminismen om att göra det man vill?«

»Var dig själv, ta för dig och gör vad du vill, men du måste göra det på vårt sätt.«

Karins långa väntan på John föder längtan och begär. Hon ägnar tiden åt att förbereda sig noga för hans återkomst: hon tar hand om sig. De övriga flickvännerna, som i motsats till Karin hatar det eviga väntandet och isoleringen, bjuder in sig själva för att festa i Karins och Johns vackra hus. I takt med ruset börjar de berätta för varandra om hur de egentligen har det. Vad deras pojkvänner håller på med. Faran med alltsammans. Just det som Karin ansträngt sig så för att förtränga. Nu börjar tvivlet växa… Kan hon verkligen stanna hos John?

Lilla scenen 120-310 kr
Premiär: 02. f 2019
Längd: 2 h 30 min inkl paus

Samtal om hur texter av kvinnor tolkas genom den manliga blicken 9/3

Regissör Marianne Lindberg De Geer bjuder in till publiksamtal tillsammans med författaren Aase Berg och dramatikern, regissören och skribenten Martina Montelius – efter föreställningen 9/3.

Samtalet börjar kl 18.30. Fri entré mot uppvisande av teaterbiljett. I mån av plats ges möjlighet att komma direkt till samtalet.

»Kan vi fortsatt förneka det patriarkala tolkningsföreträdet av specifikt kvinnliga erfarenheter?«

Medverkande

Av
Karolina Ramqvist
Dramatisering & regi:
Marianne Lindberg De Geer
Scenografi:
Peder Freij
Kostym & mask:
Rebecca Afzelius
Dramaturg:
Jonas Bernander
Ljus:
Mats Öhlin
Teaterförlag:
Colombine Teaterförlag
Affischbild:
Klara G

Bakom kulisserna

Lyssna på Uppsala stadsteaters podcast Applåd med Marianne Lindberg De Geer, som regisserar »Flickvännen«.