Pjäsarkiv: De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Av Johannes Anyuru

Allt börjar med en terroristattack. Tre unga islamister bryter sig in i en serietidningsbutik. Beväpnade med bombvästar och k-pistar tänker de döda en tecknare som är känd för sina provocerande karikatyrer av profeten Muhammed.

Streama föreställningen via plattformen Voyd! Till en kostnad av 100 kr, t.o.m 31 mars 2021. Obs! Ej längre möjligt. 

Attacken misslyckas men en terrorist överlever, som påstår att hon kommer från framtiden. Hon placeras på en rättspsykiatrisk anstalt. Två år efter attacken besöker en välkänd författare den unga flickan. Hon ger författaren en bunt papper, där hon har skrivit ner en märklig berättelse.

Framtiden som den unga flickan på anstalten skildrar är en dystopi där den svenska överheten tvingar medborgarna att underteckna ett medborgarkontrakt. Bryter du kontraktet blir du sverigefiende och placeras i ett läger, för att assimileras. Den enda maten som serveras i lägret är fläsk. Om du försöker fly, dör du.

Johannes Anyurus roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar är en science fiction-thriller om hopp och hopplöshet i dagens Europa, och om terrorns och fascismens mekanismer. Den gestaltar den rädsla som många känner för växande populism och extremism. Boken från 2017 belönades med Augustpriset och har översatts till en rad olika språk. För regin står Farnaz Arbabi.

Lilla scenen 140-280 kr
Premiär: 12. f 2021
Längd: ca 2h 40 min inkl paus

Ditt besök med anledning av Coronaviruset

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och restriktioner, och spelar De kommer att drunkna i sina mödrars tårar för max 50 personer på Lilla scenen som normalt har 150 platser. Dörrarna till salongerna öppnas redan 30 minuter innan föreställningsstart för att minska trängsel.

Här hittar du all information om ett tryggt teaterbesök på Uppsala stadsteater med anledning av Coronaviruset.

Vi erbjuder både singel- och parplatser. Publiken sitter utspridd i gradängen, en och en eller i sällskap om två på sin angivna plats. Se exempelbild nedan.

Athena Farroukzad & Kristoffer Folkhammar

Handledningsmaterial

För lärare och andra vuxna: ladda ner handledningsmaterialet till pjäsen här.

Ett samarbete med Unga Klara

Uppsättningen är ett samarbete mellan Uppsala stadsteater och Unga Klara, där den har urpremiär i oktober 2020.

Athena Farroukzad & Kristoffer Folkhammar

Medverkande

Efter en roman av
Johannes Anyuru
Scenografi:
Jenny Kronberg
Kostym:
Elin Hallberg
Musik:
Mikael Karlsson
Dramaturg:
Jens Ohlin, Marie Persson Hedenius
Ljus:
Johan Sundén
Mask:
Erika Nicklasson

Affischbild: Parasto Backman
Bokförlag: Nordstedts. Teaterförlag: Draken Teaterförlag