Pjäsarkiv: Århundradets kärlekssaga

Märta Tikkanens feministiska klassiker som teater

År 1978 publicerades Märta Tikkanens diktroman Århundradets kärlekssaga. En poetisk berättelse som satte ord på kampen att få skriva och skapa vid sidan av sin man. En kamp om att stå i bredd och inte försvinna bland skuggorna.

I centrum för berättelsen står den skrivande kvinnan som försöker göra sin röst hörd. Hon reflekterar över sin och andra kvinnors situation. En saga växer fram, en saga som berör livets svåraste stunder och de vackraste av ögonblick.

Tre kvinnor i olika faser av livet gestaltar den skrivande kvinnan i Hedvig Claessons uppsättning av Århundradets kärlekssaga. Tillsammans skildrar kvinnorna en universell historia om kärlek, allvar och drömmar, lika aktuell idag som när den skrevs.

»Jag hotar inte dej
min frihet skadar inte dej
min kärlek trampar inte ner dej
den kämpar inte emot dej
utan för oss.«

Resterande föreställningar av Århundradets kärlekssaga i november och december 2020 ställs in till följd av Coronapandemin. Vi tittar på möjligheten att kunna ta upp Århundradets kärlekssaga i repertoaren igen.

Lilla scenen 140-340 kr
Premiär: 16. f 2020
Längd: 2 h inkl paus

Med anledning av Coronaviruset

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och restriktioner, och spelar Århundradets kärlekssaga för max 50 personer på Lilla scenen som normalt har 150 platser. Dörrarna till salongerna öppnas redan 30 minuter innan föreställningsstart för att minska trängsel.

Här hittar du all information om ett tryggt teaterbesök på Uppsala stadsteater med anledning av Coronaviruset.

Vi erbjuder både singel- och parplatser. Publiken sitter utspridd i gradängen, en och en eller i sällskap om två på sin angivna plats. Se exempelbild nedan.

Athena Farroukzad & Kristoffer Folkhammar

Medverkande

Av
Märta Tikkanen
Dramatisering & regi:
Hedvig Claesson
Scenografi & kostym:
Linn Henriksson Strååt
Dramaturg:
Marie Persson Hedenius
Ljus:
Tommy Sahlén
Mask:
Johanna Rönnbäck
Affischbild:
Klara G
Bokförlag:
Colombine Teaterförlag
Teaser:
Pontus Eklund