Pjäsarkiv: Älskade Marie

Att skapa i skuggan av ett geni

Monologen »Älskade Marie« spelades live på scen i augusti 2020 i samarbete med Reginateatern. Därefter kunde man kostnadsfritt se föreställningen digitalt via Vimeo. Nu är dock föreställningen nedplockad pga upphovsrättsliga skäl.

Marie Krøyer var 1889-1905 gift med skagenmålaren Peder Severin Krøyer. Hon ville leva jämställt, och själv kunna utvecklas som konstnär. Hon skulle bli en kvinna som stolt vandrade från sin mans famn till staffliet, mellan barnen och färgerna, karotterna och drömmarna. Men hon trädde tillbaka för sin makes genialitet. Hon blev maka och mor.

Åren 1912-36 var hon sedan gift med tonsättaren Hugo Alfvén – han som skulle uppfylla hennes andra dröm. Den om kärlek. Det var en passion som hon inte kunde motstå, men priset blev högt. Tytte Johnsson gör rollen som Marie Krøyer i monologen Älskade Marie, skriven av Karin Thunberg. Marie Krøyer kom att uppmärksammas som konstnär långt efter sin död, när hennes teckningar och målningar hittades på en vind.

»Vårt brott var uppenbart. Vi hade fötts till kvinnor. Ändå visste jag precis: Jag hade bestämt mig för att bli konstnär. Något annat var inte möjligt.«

Visas nu digitalt Kostnadsfritt
Premiär: 03. f 2020
Längd: 40 minuter

Medverkande

Av:
Karin Thunberg
Regi:
Johan Huldt
Ljus:
Tommy Sahlén
Affischfoto:
Micke Sandström