Dramaövningar

illustrerad penna och bok

Vi har tagit fram serier med filmklipp där du kan vara med och ta del av roliga och kreativa sätt att jobba med drama och dans. De går att använda som undervisningsmaterial, pauslek, hemmaaktivitet och fritidsaktivitet. Det finns något för alla!

Dramaövningar: Teaterlådan

Här följer sju korta filmer med dramapedagog Maria Trost och koreograf/dansare Melody Sheikh – med tips på övningar ni kan göra i skolan, förskolan eller hemma – för både gamla och unga.

Vad har du i garderoben?

Två-och två övning. Maria kommer fråga Melody om hon får titta i hennes låtsasgarderob. Där hittar Maria sen något konstigt som Melody måste förklara varför hon har. Sen turas de om. Här tränar du dig i att snabbt komma på tokiga saker och ge ännu tokigare förklaringar.

Vad gör du?

Två och två eller i ring. Maria börjar göra en aktivitet på låtsas. Hon mimar och låtsas t.ex. att hon dammsuger. Melody frågar vad hon gör och Maria svarar något helt annat än det hon gör – en aktivitet som Melody då börjar göra. Maria frågar henne tillbaka vad hon gör. Och så där håller vi på. Vi tränar på att stimulera fantasin och kreativiteten.

Kärleksbrevet

Här skriver ni ett kärleksbrev tillsammans och muntligt. Stå mittemot varandra och säg var annat ord var. Avsluta brevet med vem det är från. Prova att skriva fler brev eller korta meddelanden, kanske en jobbansökan! Den här övningen tränar att bejaka det andra säger och spinna vidare på andras idéer.

Förvandlingssleven

Två och två eller i ring. Maria börjar göra en aktivitet på låtsas. Hon mimar och låtsas t.ex. att hon dammsuger. Melody frågar vad hon gör och Maria svarar något helt annat än det hon gör – en aktivitet som Melody då börjar göra. Maria frågar henne tillbaka vad hon gör. Och så där håller vi på. Vi tränar på att stimulera fantasin och kreativiteten.

Ja och…

Hitta på en historia tillsammans. Ni turas om att säga en mening var och varje mening börjar man med ”Ja och…”. I den här övningen tränar vi verkligen på att haka på varandras idéer, att samarbeta och att skapa tillsammans.

Ge gåvor

Vi står mittemot varandra. Maria sträcker fram mina händer till Melody och säger ”varsågod”. Hon säger tack, tar emot saken och berättar vad det var hon fick. Börja långsamt och gör sen snabbare och snabbare – då blir det superkul!

Dansövningar

Här följer fem korta filmer med dansövningar – med dansare & koreograf Melody Sheikh – som ni kan göra i skolan, förskolan eller hemma, både gamla och unga. Alla övningar kan göras enskilt, två och två eller i grupp. Du behöver inte mycket material för att göra övningarna.

Improvisera dans

Här testar vi på improvisation och att olika kroppsdelar leder kroppen. Man kan med fördel vara fler än en i den här övningen. Du kan följa med till videon eller välja andra kroppsdelar. Prova olika tempon!

Gör en egen dans

Hitta på ca åtta rörelser som du memorerar. Är ni fler kan ni lära er varandras rörelser. Välj en musik du gillar och prova att göra dansen, liggandes, gåendes eller i kanon om ni är fler. En annan kul grej är att filma sin dans och sen klippa ihop en dansfilm i mobilen.

Dansstopp

Till den här dansleken behöver man vara minst två personer. Du får dansa helt fritt till musiken och när musiken stannar ska du frysa till en staty. Om man vill så kan den som sköter musiken ge ledord som de andra ska dansa till.

Dans på konstig plats

Välj en gärna en lite udda plats och dansa loss! Den här övningen kan man göra för att utveckla sitt rörelsespråk och se vad som händer när vi förhåller oss till olika ytor och platser där vi dansar. En superbra improvisationsövning.

Macarena flashmob

Lär er en Macarena. Följ med Melody och alla Pontusar och dansa loss. Kanske kan ni vara flera som dansar och gör en flashmob för andra!

Problemlösardansen

Se problemlösardansen från workshopföreställningen ”Bygget – så kul att få ihop” och härma eller skapa er egen problemlösardans!