Arbets­processen: Guldstolen

Uppsala stadsteater tog emot Guldstolen 2023, Sveriges Arkitekters pris för bästa interiör, efter en omfattande renovering, den första sedan 1980-talet. Här berättar vi mer om arbetsprocessen för renoveringen av Stora foajén, Lilla foajén, och Bistron.

Lilla foajén

En tidigare anonym och vitmålad lokal med slitet golv och förbyggda fönster har färgsatts, fått bardisk, belysning och möbler och fungerar nu som lugn och intim foajé till teaterns lilla scen. Belysningen har fått spela stor roll i rummets gestaltning. Dels har teatersalongens gamla belysningskupor av glas fått ny användning som pendlade armaturer, och strålkastarlinser av glas och gamla teaterstrålkastare har fått nytt liv. Färgsättningen är mild och pastellfärgad, med ljusgrönt tak, blå väggar och blekrosa golv.

Belysningsdesigner: Lina Färje, Tyréns
Specialsnickeri: Aarts Lundsjö
Specialarmaturer: Blond
Projektledare: Per Svalander, Uppsala stadsteater

Bistron

Önskemålet från restauratörerna var en total flexibilitet och frihet att möblera om efter olika tillställningars behov. Med utgångspunkt i detta har rummet fått sin karaktär, en känsla av att faktiskt befinna sig i en teaterbar, där kulturen sitter i väggarna. Här är bardisken större, bord och stolar rejäla och stapelbara. Belysningen utgår från samma system som i Lilla foajén, men i en lätt varierad konfiguration. Färgsättningen är upp- och nervänd jämfört med lilla foajén, här är taket rosa och möbler och golv går åt grönt. 

Belysningsdesigner: Lina Färje, Tyréns
Specialsnickeri: Aarts Lundsjö
Specialarmaturer: Blond
Projektledare: Per Svalander, Uppsala stadsteater

Foajén

Projektet här har handlat till stor del om taket och att samordna installationer – belysning, ljudanläggning och ventilation som behöver få plats i foajémiljön utan att ta över helhetsintrycket – för att möta det ursprungliga, dvs. ett slätt, turkost tak – med alla de nutida installationerna på plats och flexibilitet för framtida ändringar. Armaturerna plockades fram ur teaterns förråd. Dels vägglampetter av Hans Agne Jakobsson, som återigen är uppskruvade i sina gamla skruvhål längs fönstren. Dels ståtliga ljuskronor som tidigare hängt i den gamla teatersalongens tak har rekonstruerats och fått en hedersplats över entrétrappan.

Medverkande inredningsarkitekter: Jenny Eriksson, Max Lundgren
Belysningsdesigner: Yousef Tavakoli, Tyréns
Specialsnickeri: Aarts Lundsjö specialsnickeri
Specialarmaturer: Blond
Smide: Uppsala stadsteater
Projektledare: Stefan Johansson, Briab

Teaterns olika publika ytor i Stora respektive Lilla foajén och i Bistron, samspelar nu med varandra och bidrar till att skapa en helhetsupplevelse för teaterbesöket. Ett stort antal mycket engagerade hantverkare, leverantörer och konsulter bidrog till arbetet. Externa såväl som interna från Uppsala stadsteater.

Hela idéen med foajéprojektet var att låta de publika ytorna samspela med det vi gestaltar på scenerna, att skapa en generös och spännande plats som både utmanar och bjuder in. Foajén har ett unikt uttryck som bara kan upplevas på Uppsala stadsteater, precis som våra uppsättningar. 

Petra Brylander, VD/Teaterchef


GULDSTOLEN I MEDIA

Uppsala stadsteater får pris för bästa interiör. Publicerat måndag 13 mars kl 19.01

#9 Guldstolen 2022: Uppsala stadsteater – folkets palats – Arkitekturens vinnare | Podcast on Spotify