Scensommar i Gottsunda 2024 – Selma Lagerlöfs ”Bortbytingen”

ett rött och vitt cirkustält på en gräsmatta med träd i bakgrunden
Teatertältet i Gottsunda. Foto: Maria Lilja

För fjärde året i rad reser Uppsala stadsteater sitt teatertält i Gottsunda för att spela familjeföreställning under juli och augusti. Årets sommarteater blir Selma Lagerlöfs Bortbytingen, i regi av Jonas Österberg Nilsson. Premiär 27 juli, fri entré. 

Ett bondepars nyfödda bebis förväxlas med en trollunge. Trots den inledande förskräckelsen får det annorlunda barnet växa upp bland människor – men det är inte alla i bygden som accepterar bortbytingen.

Nobelprisade Selma Lagerlöf är en av våra allra största författare. Bortbytingen ingår i den större novellsamlingen Troll och människor, sagor som bottnar i svenska sägner och folktro. Jonas Österberg Nilsson regisserar en berättelse skriven under första världskriget om rädslan för det främmande, om empati och om medmänsklighet.

Av Selma Lagerlöf
Dramatisering, regi & scenografi: Jonas Österberg Nilsson
Kompositör: Monica Tyllgren
Maskdesign: Sari Nuttunen

Premiär 27 juli. Föreställningen spelas fram till och med den 14 augusti. Precis som tidigare år är det fri entré, men biljett krävs. Information om biljettsläpp och övriga programpunkter i teatertältet meddelas vid ett senare tillfälle.

Scensommar i Gottsunda vänder sig till barn och unga såväl som till en vuxen publik. Det är en satsning på sommarteater i staden med särskilt stöd från kulturnämnden, Uppsala kommun.