
Talande havsdjur, musik, magi och fantasi det är några av de viktiga ingredienserna i sommarens familjeföreställning Pojken och sjöjungfrun. Dramatikern och regissören Emma Roswall har bearbetat H.C Andersens klassiska saga Den lilla sjöjungfrun till en egen version som hon i juli sätter upp i teatertältet i Gottsunda.
Berättelsen om Den lilla sjöjungfrun, av H.C Andersen, hon som längtar efter något större och något mer än livet på havets botten, är nog en av de sagoprinsessor som många har ett eget minne kopplat till.
Regissören och dramatikern Emma Roswall fastnade för den magiska världen under ytan och för sjöjungfruns vänner som krabban Sebastian och den roliga fiskmåsen Måsart när hon såg Disneyfilmen som liten.
De talande havsdjuren har blivit fler och har fått en viktig roll även i hennes egen bearbetning av den klassiska sagan med titeln Pojken och sjöjungfrun. I sommar sätts den upp som familjeföreställning i teatertältet i Gottsunda!
– Pojken och sjöjungfrun är en historia om vänskap, lek och mystik. I mötet mellan pojken och sjöjungfrun uppstår ett magiskt band och de öppnar upp nya världar för varandra. Det är ett spännande äventyr berättat i en sagovärld befolkad av havsdjur och fantasivarelser, berättar Emma Roswall.

Sjöjungfrun lever på havets botten ihop med sin far havskungen och havsfolket. Plus sina bästa kompisar räkan och fisken. Här finns även hajen Mazlow, kungens rådgivare, som gör sitt bästa för att hålla koll på sjöjungfrun och även hålla havskungen på gott humör. För arg blir han ibland, särskilt när sjöjungfrun trotsar honom, och då stormar havet.
I en sådan storm råkar en pojke ramla ur sin båt och falla ner mot botten.
Sjöjungfrun hittar en luftbubbla och sätter den på pojkens huvud så att han kan andas. Sedan leker de tillsammans i havet.
För pojken så öppnar sjöjungfrun upp en annan värld än den fyrkantiga vetenskapliga värld som han lever i på land. Hon lär honom att våga lyssna till sin fantasi och tro på sin intuition. Pojken i sin tur introducerar sjöjungfrun för leken och ger henne en bild av världen ovan ytan.
Men så börjar luften i bubblan ta slut och pojken måste tillbaka till ytan.
I ett försök att få återse sin vän besöker sjöjungfrun sjöhäxan och byter sin röst mot ett par ben.
Väl uppe på land träffar hon pojkens mamma som också är lärarinna och som tar med henne till skolan för att sjöjungfrun ska få lära sig läsa och skriva.
Pojken har även han fortsatt söka efter sin nya vän sjöjungfrun i sina drömmar, men känner inte igen henne i sin nya klasskompis. Eftersom sjöjungfrun bytt bort sin röst så kan hon heller inte prata och berätta vem hon är.
– Jag har alltid känt att det finns ett sådant djup och ett starkt symbolspråk i H.C Andersens berättelse om Den lilla sjöjungfrun. Där livet under ytan kan ses som en symbol för människans undermedvetna där det simmar alla möjliga tankar, känslor, historier och minnen. I min berättelse kan man se sjöjungfrun som en del av pojken, något han behöver upptäcka inom sig själv, och som vill berätta att det finns.
”Musiken är central och bär på ett viktigt budskap. Sjöjungfruns resa handlar trots allt om att hitta sin egen röst i världen.”
Emma Roswall
Till slut lyckas sjöjungfrun ändå skriva ett meddelande till pojken om vem hon är, och återvänder till havet, glad för att ha hittat sin vän.
Pojken och sjöjungfrun är i Emma Roswalls uppsättning båda begränsade av vuxenvärlden på olika vis: sjöjungfrun fysiskt i och med att hon inte får röra sig var hon vill i havet och pojken begränsas själsligt i och med mamman som inte tror på något annat än det som är vetenskapligt bevisat. Vilket sjöjungfrur inte är förklarar hon för sin son.
Att som barn få fantasierna fritt är jätteviktigt menar Emma Roswall:
– Jag tror att genom att umgås med vår fantasi så kultiverar vi vår kreativitet. Det är så vi blir skapande människor. Det kan vara bra att ha tråkigt, ur tristessen växer fantasi. Vi behöver ge barn utrymme att umgås med sig själva och inte ständigt underhålla dem. Ja, det behöver även vuxna träna på tror jag.
I havet finns även ödemarken, platsen där sjöhäxan bor, en plats som i Pojken och sjöjungfrun representerar egot, människans girighet och det som skapar oreda i världen.
– För mig symboliserar sjöhäxan och ödemarken människans skuggsidor, girighet och egenintressen som lett till miljöförstöring och exploatering av jorden. I en klassisk saga finns alltid både gott och ont, både mörker och ljus behöver finnas. I den här berättelsen är sjöhäxan den onda, men hon är samtidigt en viktig guide och helt nödvändig för historien. Utan henne hade sjöjungfrun aldrig fått sina ben och kunnat ge sig i väg på sitt äventyr. Precis som det ofta kan vara i livet, så är det i sagan mörkret som fungerar som katalysator för att verklig förändring ska ske.

Medan havsfolket har fått som uppgift att sjunga havssången för att hålla världen i harmoni, så sjunger sjöhäxan falsksång för att skapa disharmoni i världen. Publiken i teatertältet kommer alltså att få höra mycket musik, specialskriven av kompositören Ulf Klarström.
– Musiken är en viktig komponent i föreställningen för att skapa de två olika världarna, i havet och på land. Havssången är även kittet i havsfolkets gemenskap, det som upprätthåller harmoni och fred i världen. Musiken är central och bär på ett viktigt budskap. Sjöjungfruns resa handlar trots allt om att hitta sin egen röst i världen.
Sommarteatern i Gottsunda passar hela familjen och spelas i Uppsala stadsteaters tält som reses på gräsplanen ett par hundra meter från centrum.
– Det ska bli jätteroligt att spela i tältet! Jag tycker att man kommer närmare publiken på något vis när man spelar utomhus. Utmaningen är väl vädret, men det är också charmen med sommarteater, att vara nära naturen. Jag har tidigare år regisserat sommarteater på Träteatern i Järvsö och där har jag märkt att en stor del av publiken som annars inte går på teater, ändå har en stark tradition av att gå på sommarteatern. Det känns väldigt fint att få vara med och skapa en sådan tradition även i Gottsunda för alla Uppsalabor.
Pojken och sjöjungfrun har premiär 28 juli. Biljetter släpps veckovis varje måndag i spelperioden.