Ensemblen i Världen bortom orden. Dyslexikraft Foto InDept

Världen bortom orden

Världen bortom orden

ett drömspel

Ingen föreställningsinformation hittades

speldatum

Michaela Granit, konstnärlig ledare, manusförfattare och regissör berättar om föreställningen.

Världen bortom orden – ett drömspel är en visuell, fysisk och musikalisk föreställning som skildrar det som är svårt att tala om och upplevelsen av att inte passa in.

Att inte vara ett ”normbarn” och inte kunna tackla språk, siffror, text och bokstäver. Föreställningen bygger på ungas egna berättelser och erfarenheter, och vill synliggöra den utsatthet många ungdomar med dyslexi kan uppleva.

En dag blir allt för mycket: Flickan springer i panik i en skolkorridor, ramlar handlöst, då plötsligt tid och rum, lagar och logik upphävs.

Världen bortom orden – Dyslexikraft är ett treårigt scen- och konstprojekt som drivs av Föreningen Artikel 31 och de konstnärliga ledarna Michaela Granit och Karin Lind. Projektet genomförs med stöd från Allmänna arvsfonden i samarbete med Dyslexiförbundet. Föreställningen produceras i samarbete med Västmanlands Teater, Uppsala stadsteater och Kulturhuset Dieselverkstaden.

för skolor

25 oktober klockan 13:00 – endast skolor
26 oktober klockan 13:00 – endast skolor
26 oktober klockan 18:00 – allmänhet och skolor

Uppsala stadsteater erbjuder kostnadsfria platser till skolelever på alla speldatum. För årskurs 5 till gymnasiet. Begränsat antal platser per föreställning, först till kvarn! Bokningen sker genom att maila: bokabiljett@uppsalastadsteater.se


Regi

Michaela Granit

manus

Michaela Granit och Greta Sundberg

Scenografi & kostymdesign

Karin Lind

LJUDDESIGN

Andreas Kullberg

Ljusdesign

William Wenner

MASKDESIGN

Rebecca Blixt, student

Dyslexikraft

Världen bortom orden, Dyslexikraft, är ett treårigt scen- och konstprojekt med stöd från Allmänna arvsfonden, som drivs av föreningen Artikel 31. Projektet samarbetar med Västmanlands Teater, Uppsala stadsteaterKulturhuset Dieselverkstaden i Sickla och Körsbärsgården på Gotland.

Under två år har scenografen Karin Lind och regissören Michaela Granit träffat ungdomar med dyslexi i flera workshops, där de utforskat dyslexins olika svårigheter och möjligheter. Berättelserna som ungdomarna bidragit med är många, vackra, såriga och rika. I mötena har ett stort spektrum av erfarenheter vidgat förståelsen av alternativa vägar och strategier till språket, skrivandet och lärandet.

Projektets metoder blir en motståndsdiskurs mot att barn och ungdomar blir bedömda, mot att de skambelägger sig själva för sina särskilda behov, mot att de utöver sina läs- och skriv- svårigheter många gånger också måste hantera sina föräldrars oro. Att bli sedd och förstådd är ett centralt tema i berättelserna.

Läs mer om projektet här.

logotyp för dyslexikraft
logotyp för artikel 31
logotyp för dylexiförbundet
logotyp för kulturhuset dieselverkstaden
logotyp för allmänna arvsfonden
logotyp för västmanlands teater