Pjäsarkiv: Litteratur­festivalen 2021

Uppsala internationella litteraturfestival 2021

12 f
Premiärdatum
Välkomna till Uppsala internationella litteraturfestival. Den 12 och 13 mars bjuder vi in till samtal, sång och uppläsningar, högaktuella författarskap och verkligt angelägen litteratur. I år är programmets röda tråd ett smärtsamt aktuellt tema – våld och värdighet. För ofta kan vi konstatera att det tycks som den brittiske poeten W.H. Auden skrev ”konst föds ur förödmjukelse”.

Fredag den 12 mars sänder vi från Reginateatern, du tar del av sändningen via Re:Orients  Youtubekanal, kostnadsfritt.

18.00
Invigning och välkomnande
Cecilia Hörnell Sunar, ReOrient

18.05
Barndom som deformerar
Agota Kristofs roman Den stora skrivboken väckte både fascination och förundran när den kom ut. Författaren Majgull Axelsson, som själv skildrat ett uppväxande släktes utsatthet, samtalar om Kristofs verk med Yukiko Duke, redaktör och kritiker. Uppläsning av Simon Reithner, skådespelare.

19.00
Den unga kvinnans utsatthet
Författarna Hanna Nordenhök och Mirja Unge skildrar på sinsemellan helt olika vis unga kvinnors öden. Här möts de i samtal med utgångspunkt i två aktuella romaner; Nordenhöks Ceasaria och Unges Jag går och lever. Samtalet leds av litteraturkritikern Jenny Aschenbrenner.

20.00
Den kvinnliga kroppen som krigsbyte
I den hyllade romanen Minor detail återvänder den palestinska författaren Adania Shibli till ett enskilt övergrepp i det stora skeendet av fördrivningen av palestinier vid staten Israels bildande. Jonathan Morén, i full färd med översättningen till svenska, samtalar med henne.

Läs mer om hela festivalen på Re:Orients webbplats

Du tar del av sändningen via Re:Orients  Youtubekanal, kostnadsfritt.

Livsänds på Reginateatern Kostnadsfritt
Datum: 12. f 2021
Längd: 12-13 mars

I samverkan

Re:Orient, Uppsala konsert & kongress, Bibliotek Uppsala, Uppsala stadsteater, Uppsala konstmuseum, Kulturrådet, Uppsala kommun, Studiefrämjandet, Musikverket, Karavan, Reginateatern, Svenska PEN