Alltid nära

Skådespelare i kulissen sminkar sig

Kultur är just nu viktigare än någonsin för många människor, kanske även för dig? Vi har en fortsatt stor roll att fylla för vår publik. När allt handlar om att hålla distans vill vi att du ska ha fortsatt nära till teater och upplevelser. Här hittar du en fullspäckad sida med innehåll att njuta av från soffan hemma. Visning bakom kulisserna, digitala föreställningar, tips från mask och kostym, podcasts, intervjuer och mycket mer! SIDAN UPPDATERAS KONTINUERLIGT.


Nyfiken på fler? Aktuella skådespelare på Uppsala stadsteater 2020/2021 finns samlade på vår ensemblesida.

Bakom kulisserna på fotograferingen till »Arsenik & gamla spetsar«

Arsenik och gamla spetsar har planerad premiär våren 2021.

En dag i november åkte en grupp från Uppsala stadsteater med skådespelarna Pia Johansson och Anna Carlson ut till Villa Kassman på Storholmen utanför Lidingö för att ta affischbilden till vårens uppsättning av Arsenik och gamla spetsar.

En smygtitt på en annorlunda teatervardag

Vår 13-personersensemble repeterar »Arsenik och gamla spetsar«.


Föreställning: Älskade Marie

Digital teater! Föreställningen och monologen Älskade Marie, inspelad i februari 2021 för en digital publik. Älskade Marie spelades live på scen i augusti 2020 i samarbete mellan Uppsala stadsteateater och Reginateatern. 

Titta med undertexter? Tryck på "CC" i spelaren och välj svenska. Av: Karin Thunberg. Regi: Johan Huldt. På scen: Tytte Johnsson. Film: Anders & Mia

Älskade Marie
Marie Krøyer var 1889-1905 gift med skagenmålaren Peder Severin Krøyer. Hon ville leva jämställt, och själv kunna utvecklas som konstnär. Hon skulle bli en kvinna som stolt vandrade från sin mans famn till staffliet, mellan barnen och färgerna, karotterna och drömmarna. Men hon trädde tillbaka för sin makes genialitet. Hon blev maka och mor.

Kortfilm: Anonyma kulturarbetare

Uppsala stadsteaters skådespelare sitter i karantän och försöker hantera sitt »spelberoende«. Manus: Linda Kulle och Per Wickström. Film: Anders Ekman.Föreställning: Meningen med döden

Meningen med döden hade premiär den 25 januari 2020 och är skriven och regisserad av Erik Gedeon. Föreställningen blev mycket uppskattad av publiken och de sista föreställningarna ställdes in till följd av pandemin. För er som missade föreställningen och för er som vill se den igen – här är föreställningen Meningen med döden! Föreställningen finns också i en digital syntolkad version.

Filmad version av Anders Ekman och Pontus Eklund. Mer om info Meningen med döden hittar du här, medverkanden m.m.

Meningen med döden
På Café La Vie blir plötsligt Marie tilltalad av en främmande man. Jean, som mannen heter, börjar berätta en historia om Louise, en vän till honom. Louise gör i berättelsen bekantskap med en man som heter Pierre på ett café. Han berättar att han är deprimerad efter en rad personliga katastrofer och vill ta sitt liv. Louise själv är allvarligt sjuk och vill inget hellre än att leva.

RISKFYLLDA POLAREXPEDITIONEN TAR PLATS PÅ SCEN

De förlorade hjältarnas land har planerad premiär i maj 2021.

Salomon A. Andrée, Knut Frænkel och Nils Strindberg blev strandsatta på packisen redan efter två dagars färd i luftballongen Örnen som skulle ta dem till Nordpolen. Omringade av is och snö utan möjlighet att kontakta omvärlden. Och utan tillräcklig utrustning och kunskap att ta sig hem till Sverige igen.

Vad pratade de om? Vad bråkade de om? Hur hanterade de sitt öde? Det ville Jonas Österberg Nilsson ta reda på. En research som mynnat ut i pjäsen De förlorade hjältarnas land.

Läs mer om Jonas research och expeditionen på teaterns blogg.


Hos maskören

Så blir en gubbnäsa till! Samma teknik som när Gary Oldman blev Winston Churchill.


Teaterns egen humorserie!

Bilder från inspelningen av Julfesten. Medverkande: Linda Kulle, Per Wickström och Göran Engman.

Missade du Julkalendern Julfesten? Vår julkalender var en rasande resa mot jul i 24 delar som förstås fortfarande går att strecktitta på i efterhand.


Bakom kulisserna med Teaterchef Petra Brylander – en galen rundtur

Följ med till kostymförråden, fulla av historiska kostymer, och ett och annat dött djur. Till ateljéerna där det byggs stora berg i trä. Till koncentrerade repetitioner av en spektakulär kidnappningshistoria. Och möt människorna som med sin kreativitet och kärlek till teaterkonsten gör stadsteatern till en av Uppsalas mest spännande platser.

Nyfiken på fler? Aktuella skådespelare på Uppsala stadsteater 2020/2021 finns samlade på vår ensemblesida.

Kostymquiz! – nu med facit

Till vilken föreställning hör kostymerna? Facit finns i slutet av filmen. Gissa på!

Bellman 2.0 – studioinspelning

Till er som vill återuppleva musiken från teaterkonserten Bellman 2.0, eller lyssna för första gången. Håll till godo!

Studioinspelning av Västmanlands teater.


»Gör om mig«: Från kontorskofta till 1700-tal

Aministratören Anki har bett om hjälp med att hitta en ny stil och stylisten Clarence tar i från tårna!Följ med in på teatern


Lyssningstips

I teaterns podcast Applåd, programledd av Maria Freeney, får vi ett närmare möte med teaterns medarbetare. Alla gamla podcasts finns förstås samlade här på vår webb.

Kaffe och croissanter, kärlek och alkohol, livet – en timme blev till fem, när regissören och dramatikern Hedvig Claesson hälsade på hemma hos författaren Märta Tikkanen, tillsammans medscenografen och kostymdesignern Linn Henriksson-Strååt. Vi tittar på möjligheten att kunna ta upp »Århundradets kärlekssaga« i repertoaren inom kort, igen.

Blomsterbuketterna trängs i hinkarna bakom scenen, publikens sätt att tacka för underbara upplevelser genom åren. Möt henne här i ett långt öppenhjärtigt samtal om åren vid teatern, om alla pjäser, (88 st),Teaterförbundet, Uppsala och om regissören som hon inte skulle säga nej till.

En pratstund med Helen Sjöholm, (som var aktuell med Next to Normal på Uppsala stadsteater, våren 2020) om magin i musiken, om skådespeleriet, om en av hennes mest kända låtar o så om dammsugning!